Het is visser tegen visser, vandaag in IJmuiden

Pulsvissers op de TX38 aan het werk.  Beeld ANP
Pulsvissers op de TX38 aan het werk.Beeld ANP

Kleinschalige kustvissers uit Nederland, België en Frankrijk protesteren vandaag tegen de omstreden pulsvisserij.

Tussen Nederlandse vissers heerst een onderlinge sfeer van ruzie en wantrouwen. Dat mondt vandaag uit in een protest van de ene groep vissers tegen de andere in de havens van onder meer IJmuiden en het Noord-Franse Boulogne-sur-Mer. Inzet is de zogeheten pulskor: een omstreden vorm van sleepnetvisserij waarbij platvis met elektrische schokjes wordt opgeschrikt uit de zeebodem, en daarna opgevist.

De groep die daar vandaag tegen protesteert, bestaat uit kleinschalige kustvissers. Zij worden gesteund door collega's uit onder meer België, door de Franse milieuorganisatie Bloom en door zo'n twintig natuur- en visserijorganisaties uit Europa. Het protest richt zich op Nederlandse kottervissers die gebruikmaken van de pulskor.

Volgens de kottervissers is de pulskor een duurzame vismethode. Het relatief lichte vistuig leidt tot minder brandstofverbruik van het schip en door gebruik te maken van elektrische puls hoeft de zeebodem niet omgewoeld te worden om de platvis te vangen.

Desastreus

De kleinschalige kustvissers en de milieuorganisaties vinden de pulskor daarentegen een destructieve methode. De elektrische schok schrikt volgens hen niet alleen platvissen op, maar doodt al het zeeleven. "De puls roeit alles uit, het is desastreus", zegt kustvisser Andries Visser uit IJmuiden.

Visser verklaart zich openlijk solidair met de Franse milieuorganisatie Bloom, die het protest tegen pulsvisserij leidt. "Ik ben niet bang, maar er zijn veel jongens die niets durven zeggen. Als je kritiek hebt op de pulskotters gaan ze dreigen en intimideren." Volgens Visser vrezen zijn collega's dat hun visvergunning gevaar loopt als zij zich uitspreken, omdat de kottervissers goed georganiseerd zijn en veel lobbyen in politiek Den Haag.

De kottervissers zijn verenigd in VisNed. Gevraagd om een reactie zegt directeur Pim Visser van VisNed dat de groep tegenstanders van de pulsvisserij slechts bestaat uit enkele vissers. Hun protest zou bovendien ongegrond zijn, omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de pulskor minder schade aan de natuur aanricht dan het alternatief, de boomkor, waarbij kettingen over de zeebodem slepen.

Milieuorganisatie Bloom betwist de waarde van dat onderzoek. Dat de pulskor beter is dan de boomkor maakt de methode nog niet goed, stelt Bloom. "Als wij moesten kiezen tussen de guillotine en de elektrische stoel, zouden we antwoorden dat we tegen de doodstraf zijn."

De boosheid over de pulsvisserij liep eerder al zo hoog op dat Franse vissers dreigden Nederlandse kotters tot zinken te brengen.

Lees ook: De slag om de pulsvisserij nadert zijn ontknoping

Een groeiend aantal vissers en milieuorganisaties keert zich tegen vissen met elektrische schokken. Vandaag begint het politieke eindspel.

Nederlandse vissers voelen zich van de Noordzee verdreven

Windparken, natuurgebieden en steeds meer regels: Nederlandse vissers voelen zich van de Noordzee verdreven. Ze pikken het niet langer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden