Het is vandaag slikken of stikken voor Argentinië

Parlement stemt over omstreden schuldendeal met Amerikaanse hedgefondsen

Nog steeds hangen oude schulden uit 2002 Argentinië als een molensteen om de nek. In de financiële wereld is het land een paria. Maar de nieuwe regering van de liberaal Macri heeft de afgelopen maanden een akkoord bereikt met de internationale schuldeisers. Voor 13 miljard euro kan hij die schuld van 90 miljard euro uit 2002 afkopen. Vandaag moeten leden van het Argentijnse parlement hiermee instemmen. Zij moeten een wet opheffen van de vorige regering die de betaling van die schulden aan Amerikaanse hedgefondsen verbiedt.

De huidige deal om 13 miljard euro te betalen aan de hedgefondsen, die de schuldpapieren van voor 2002 indertijd voor een habbekrats opkochten, is politiek omstreden. Vooral omdat Macri's partij niet beschikt over een meerderheid in het parlement. "De keuze is simpel: we betalen de fondsen of we gaan hyperinflatie en zware bezuinigingen tegemoet", aldus Macri. Het is dus slikken of stikken. Het betalen van de oude schulden opent de weg om op kapitaalmarkten weer geld te lenen en dat heeft Argentinië hard nodig om de economie op te peppen.

De vorige regering onder leiding van Cristina Fernández de Kirchner legde elke uitspraak van de Amerikaanse rechter naast zich neer. Zij weigerde de Amerikaanse fondsen, die ze steevast 'aasgieren' noemde, te betalen. De rechter blokkeerde vervolgens alle internationale betalingen van Argentinië. Het leidde ertoe dat het land sinds juli 2014 opnieuw als wanbetaler te boek staat en geen geld meer kan lenen op de buitenlandse kapitaalmarkt. Alleen China schoot Argentinië nog eenmaal te hulp met een krediet van 5,5 miljard euro, eind 2014. Dat bood weinig soelaas. Onder de vorige president Kirchner werd de geldpers op volle toeren aangezet om de overheid te financieren.

Met alle gevolgen van dien: Argentinië kampt met een inflatie van 35 procent per jaar. Het overheidstekort over 2015 - Kirchners laatste regeringsjaar - kwam uit op liefst 5,4 procent van het BBP, een record sinds Argentinië met de Britten oorlog voerde om de Falklands in 1982. De economie zit in het slop, kromp in 2015 met 1 procent en voor dit jaar verwacht men groei noch krimp.

De nieuwe regering heeft de afgelopen weken afgevaardigden van de oppositie uit de arme provincies van Argentinië verleid om in te stemmen. "Die gaan akkoord in ruil voor overheidsinvesteringen in onder meer infrastructuur en andere openbare werken", vertelt econoom Guillermo Gammacurta. Hij is optimistisch over de stemming maar voorziet een praktisch probleem bij het afbetalen van de schulden. "Er is momenteel weinig vraag naar schuldpapier uit opkomende markten en 13 miljard euro is een hoop geld om even bij elkaar te lenen om die Amerikaanse hedgefondsen af te betalen. Buenos Aires hoopt dat een golf van vertrouwen investeerders zal overhalen opnieuw Argentijns schuldpapier te kopen. En ze hopen op een renteniveau vergelijkbaar met de rest van de regio. Argentinië betaalde in het verleden tot wel 11 procent rente op staatsobligaties, vanwege de grote risico's en het eerdere gedrag van wanbetalingen. De regering hoopt nu voor 6 à 7 procent tienjaars staatsobligaties uit te kunnen geven. Gammacurta vindt dat optimistisch maar niet onmogelijk: "Daarvoor moeten ze wel het begrotingstekort en de inflatie onder controle krijgen en rechtszekerheid bieden aan kredietverschaffers. Want nog een wanbetaling en de markt geeft Argentinië definitief op".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden