CommentaarNobelprijs

Het is terecht dat Abiy de Nobelprijs krijgt

Het werd geen klimaatactivist, geen organisatie voor ontwapening, geen voorvechter van mensenrechten. De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar, heel ouderwets, naar een politicus die vrede heeft gesticht, of daar in ieder geval pogingen toe heeft gedaan. De Ethiopische premier Abiy Ahmed, 43 nog maar en pas sinds vorig jaar aan de macht, is met de eer gaan strijken.

Dat is volkomen terecht, want Abiy heeft in krap anderhalf jaar enorm veel voor elkaar gekregen. Barack Obama kreeg de prijs nóg sneller (binnen een jaar), maar die had eigenlijk niet veel meer gedaan dan verzoenende woorden gesproken naar de vele vijanden die zijn voorganger George W. Bush wereldwijd had gemaakt. Abiy, daarentegen, dééd ook dingen.

Niet bang voor concessies

De voornaamste reden dat hij de prijs krijgt, is de toenadering die hij zocht tot buurland Eritrea. Abiy sprong daarbij over zijn eigen schaduw heen door omstreden aanspraken op Eritrees grondgebied te laten vallen. Als je een doorbraak wil forceren, zo liet hij daarmee zien, moet je niet bang zijn concessies te doen. Nog niet alles is koek en ei tussen de buren (al was het maar omdat Eritrea nog steeds hetzelfde dictatoriale bewind heeft) maar de betrekkingen zijn genormaliseerd.

In eigen land deed Abiy ook goede dingen. Hij liet politieke gevangenen vrij en opende de deur naar meer democratie en meer pluriformiteit door ballingen uit te nodigen terug te keren naar huis. Hij deed ook van zich spreken door te zorgen dat de helft van zijn regeringsploeg uit vrouwen bestaat.

Inspiratiebron

Ook hier zijn kanttekeningen te plaatsen. Met de komst van meer vrijheid en openheid komt verdeeldheid in de Ethiopische samenleving sneller naar de oppervlakte. De spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen zijn om te snijden en het geweld in het land is sinds de komst van de nieuwe premier eerder toe- dan afgenomen. Het is nog onduidelijk of Abiy in staat zal zijn om de ook destructieve krachten die hij heeft losgemaakt in goede banen te leiden.

Maar hoe dan ook is het heel mooi dat hij voor zijn inspanningen tot dusver beloond wordt. Abiy is een inspiratiebron: hij laat zien hoe iemand zichzelf opnieuw kan uitvinden (hij was militair in het vorige repressieve regime), maar ook hoe je met goede wil en frisse energie dingen echt ánders kan doen.

De Ethiopiër heeft zich het afgelopen jaar ook bemoeid met conflictsituaties in de regio. Zo speelde hij een bemiddelende rol bij het vinden van een compromis tussen burgers en leger in Soedan – ook in dat land is er nu een reële kans op een vrediger toekomst. Laat de Nobelprijs een aansporing voor leiders in de regio én de rest van de wereld zijn om Abiy’s voorbeeld te volgen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden