Het is stil langs de snelweg

Langs de A27 bij Houten ligt een bijzondere parkeerplaats met een biologische supermarkt, een prettig terras en een aanlegsteiger voor kano's.

EN FOTO'S JOHAN NEBBELING

De Linielanding heet de pleisterplaats langs de snelweg A27 bij Houten. De opvallend vormgegeven parkeerplaats met restaurant, terras en biologische supermarkt moet een 'etalage voor de streek' zijn. En het vertrekpunt voor fiets-, wandel- en kanotochten.

Alles en iedereen is nog een beetje onwennig: het meisje van de verhuur dat de peddels niet kan vinden; de verbijsterde boerderijhond die opeens een kano voorbij ziet schuiven en zich de longen uit het lijf blaft; de koeien die ons met grote ogen aanstaren, aarzelend of ze er vandoor zullen gaan of niet. Ja, zelfs de snoeken, die zich net onder het wateroppervlak koesteren in de warmte van de zon, springen van schrik soms een halve meter op bij onze stille nadering.

De Linielanding is gloednieuw en nog maar mondjesmaat ontdekt. De naam verwijst naar de verschillende verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie in het gebied. In mei werd het 'streektransferium' geopend. Een initiatief van restaurantketen Hajé, gerealiseerd met een fijne subsidie van de provincie Utrecht. Het doel: het weidegebied tussen Houten en Nieuwegein - het Eiland van Schalkwijk - ontsluiten voor toerisme en recreatie. En de producten die het gebied voortbrengt in de etalage zetten; het Eiland van Schalkwijk, maar ook het aangrenzende Krommerijngebied, hebben grotendeels een agrarisch karakter en het Hajé restaurant bij de Linielanding heeft veel producten uit deze streek op het menu staan. Ook in de naastgelegen supermarkt vinden we lokale (biologische) producten: vlees, groenten, zuivel, fruit, vruchtensap, bakmeel.

Direct naast de drukke snelweg vormt de Linielanding een verrassende oase van rust en onthaasting. Op het terras aan het water achter het smaakvol ingerichte restaurant heb je een prachtig uitzicht. Achter de fruitbomen doemt de bebouwing van Houten op en als we ons een beetje voorover buigen zien we de schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal. In onze rug weten we de snelweg, die zich hier gelukkig amper laat horen.

Wij kiezen vandaag voor de kano. Er is voorlopig één route beschikbaar van in totaal twaalf kilometer: zes kilometer heen over de Schalkwijkerwetering en het Inundatiekanaal naar Lunet de Snel en zes kilometer langs dezelfde weg terug. We krijgen een gelamineerde routekaart mee, maar die is eigenlijk overbodig. Verdwalen is vrijwel uitgesloten.

Zodra we in onze gehuurde tweepersoonskano plaatsnemen, vertoeven we in een andere wereld. Zo dicht bij het water, afgeschermd door de oevers, raakt het geluid omfloerst. We horen de geluiden van vogels en insecten, een tractor op een verre boerderij, het loeien van een koe, de stemmen van passerende fietsers. Zelfs het eentonige gebrom van de overtrekkende vliegtuigen, dat op het water extra indringend lijkt, verstoort de rust niet echt.

De warme herfstzon zindert, de dreigende donderwolken aan de horizon zijn nog ver weg. Het water van de Schalkwijkerwetering is glad als een spiegel. Wij snijden er moeiteloos doorheen. Behalve op de stukken met kroos: daar kost het aanmerkelijk meer energie om vooruit te komen.

Twee jonge zwanen zwemmen voor ons uit. Het fruit aan de bomen - helrode appels en geelgroene peren - is rijp om geplukt te worden. De bewoonster van een huisje langs het water kijkt verbaasd op van haar boek. De man van een hondenuitlaatservice houdt zijn meute honden met moeite in bedwang als we langs komen glijden.

We leggen aan bij het Verdronken Bos, een bosgebiedje dat enkele jaren geleden onder water is gezet en dient als waterberging. De dode bomen die uit het water steken bieden een spookachtige aanblik.

Even verderop slaan we rechtsaf, het bredere Inundatiekanaal op. Via dit kanaal kon in tijden van militaire nood het Eiland van Schalkwijk met water uit de Lek worden onder water worden gezet. Nu is het vooral het domein van vissers. Meestal oudere mannen van hetzelfde, wat bonkige type, constateren we. Ze lijken meer te genieten van de rust en de mooie dag dan dat ze per se vis aan de haak willen slaan. Veel gevangen wordt er in ieder geval niet.

We passeren het gehucht Tull en 't Waal, ronden vanwege een omgewaaide boom met enige moeite de fortgracht van Het Werk aan de Korte Uitweg en naderen het eind van de route, Lunet de Snel. Jammer dat we niet de fortgracht zelf kunnen bevaren en dat ook de fraaie gracht rond het even verderop gelegen Fort Honswijk met zijn donkere water is afgesloten.

We laten ons een tijdje in de zon drijven, doezelig luisterend naar de geluiden om ons heen. Als we voor het donker terug willen zijn wordt het tijd om aan de terugtocht te beginnen. Maar dan krijgen we een onverwacht cadeautje: een snelle blauw-geel-rode flits en een ijle roep: een ijsvogeltje scheert laag over het water, vlak langs ons heen.

undefined

Linielanding

Streektransferium Linielanding ligt aan de Waterliniedokweg 1, aan de Houtense kant van de A27 en is bereikbaar via afrit 28 (richting Breda-Hilversum). Fietsers en wandelaars kunnen Linielanding bereiken via een pad langs de snelweg vanaf de Waalseweg. Het streektransferium is niet te missen: van verre zijn de metalen palen zichtbaar die de op- en afrit markeren. Parkeren is gratis. Bij het Hajé Restaurant zijn kaarten verkrijgbaar van wandel-, fiets- en kanoroutes in het naastgelegen Eiland van Schalkwijk. Een kano huren kost euro 12,50 per twee uur. Reserveren (030 303 53 35) is aan te raden. Het restaurant en de naastgelegen biologische streeksupermarkt zijn elke dag geopend van negen tot negen.

Voor meer informatie: kijk op www.haje.nu/restaurant-nieuwegein.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden