Het is slecht gesteld met de veiligheid op Bonaire

De kist met het lichaam van Ferry Bakx, de agent die op 17 augustus werd doodgeschoten op Bonaire, wordt met korpseer naar het crematorium aan de Karel Boddenweg in Tilburg gedragen. Beeld ANP
De kist met het lichaam van Ferry Bakx, de agent die op 17 augustus werd doodgeschoten op Bonaire, wordt met korpseer naar het crematorium aan de Karel Boddenweg in Tilburg gedragen.Beeld ANP

De bewoners van Bonaire maken zich grote zorgen over de veiligheid op het tropische eiland.  Onder regie van het Openbaar Ministerie BES (Bonaire, St. Eustatius en Saba) werd recent een crisisberaad gehouden. Hoofdmoot van de agenda was niet de tragische dood van de politieman Jerry Bakx (45) die in een vuurgevecht sneuvelde en waarvoor zes verdachten zijn aangehouden, maar de vele geitendiefstallen.

Han Koch

De keuze voor dit onderwerp is niet uit gebrek aan piëteit met de nabestaanden van de politieman. Geitendiefstallen zijn een weerkerend probleem op het eiland. Voor de plattelandsbewoners, de kunukero's zoals ze in het Papiaments heten, is niet al te veel keus. Je hebt geiten, werkt in de toeristen-industrie, je bent werkloos of gaat het verkeerde pad op en pleegt bijvoorbeeld geitendiefstallen. De geitenhoeders pikken het niet meer. De gestolen geiten verlaten niet in hapklare brokken het eiland maar vinden vrij gemakkelijk hun weg naar de consument op het slechts 19.000 inwoners tellende eiland.

Communicatie
Het is slechts een van de veiligheidsproblemen op de drie Nederlandse gemeenten in het Caribisch gebied. Na onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de organisatie van de rampenbestrijding op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is geconstateerd dat de communicatie in tijden van crisis niet op orde is. Met regelmaat kunnen de hulpdiensten elkaar op de eilanden niet mobiel bereiken. De TU Twente is gevraagd hiervoor een oplossing te vinden.

In Nederland rinkelen de bellen als het gaat om de veiligheid op de BES-eilanden al een tijdje. In maart kreeg Gerard Bouman, opgestapt als korpschef van de Nationale Politie, de opdracht een visie te ontwikkelen voor het Korps Politie Carbisch Nederland (KPCN). Hij heeft inmiddels zijn advies bij het ministerie ingeleverd.

Bouman was niet bij iedereen welkom op het eiland. Er moest hier en daar wat gemasseerd worden om hem aan gesprekspartners te helpen, zo melden betrouwbare bronnen. Er is nog weinig uitgelekt van zijn advies, maar er wordt ernstig rekening mee gehouden dat hij vooral een punt maakt van de integriteit bij het korps. Veel leden van KPCN hebben naast hun werk als handhaver ook een functie in het dagelijks leven. Een samenloop waar Bouman moeite mee had, zo liet hij merken tijdens zijn bezoek.

Wat is Bouman tijdens zijn reis door het gebied tegengekomen? Bonaire, de hoofdzetel van de KPCN, ligt ver verwijderd van de andere twee eilanden. De animo om bij roulatie te werken op Saba en St.Eustatius is niet groot. De vakbeweging heeft Bouman vooral ook gewezen op de achterstelling in salaris en het gevoel onder de medewerkers onvoldoende gehoord te worden.

Geleverde motoren (merk Yamaha) bleken bijvoorbeeld van de verkeerde soort omdat in het Caribische gebied geen dealer voorhanden is. Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor de terreinwagens. En irritatie is er ook over het leveren door Nederland van overhemden met de verkeerde kleur. De meest principiële vraag die Bouman moet beantwoorden is echter: Hoe zorg je als korps voor veiligheid op drie eilanden waarvan het grootste (Bonaire) op 800 kilometer ligt van de andere twee?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden