Update

'Het is schandalig hoe u hier keihard zit te liegen'

Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur (R) in de Almelose rechtbank. Hij wordt verdacht van onder meer het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patient die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen.Beeld ANP

Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur heeft in de jaren 90 een foute diagnose gesteld bij een patiënte. Ze zou lijden aan MSA, een ernstige vorm van Parkinson. Hoewel al snel duidelijk was dat Jansen fout zat, bleef hij vasthouden aan zijn diagnose. Opmerkelijk, zeiden twee deskundigen die op de tweede zittingsdag van het proces tegen Jansen hun visie gaven op deze specifieke zaak.

In een later stadium sprak Jansen met de patiënte ook over Alzheimer en de spierziekte ALS. De vrouw pleegde begin 2000 zelfmoord. Na onderzoek op haar lichaam bleek ze noch aan MSA, noch aan Alzheimer of ALS te hebben geleden.

Volgens de aanklager heeft Jansen dit niet verteld aan de nabestaanden van de patiënte. Jansen ontkent dit. 'Het is schandalig hoe u hier keihard zit te liegen', beet de officier van justitie de ex-neuroloog toe. De officier benadrukt dat het de familieleden maanden heeft gekost om een afspraak te maken met Jansen over de uitslag van de obductie. 'U kon gewoon niet geloven dat ze geen MSA had, daarom bleef u het volhouden.'

Jansen geeft toe dat er 'achteraf hele andere dingen uitgerold zijn' dan wat hij destijds dacht.

Een van de deskundigen die woensdag aan het woord kwamen was neuroloog Jos Snoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij erkende dat het redelijk is om in eerste instantie aan MSA te denken, maar 'het verloop van de ziekte klopte niet' met de diagnose. Hij benadrukt vervolgens wel dat een diagnose stellen heel moeilijk is. De andere deskundige, neuroloog Erik Wolters (VUmc), vond dat Jansen erg lang doorging met een 'forse' dosering medicijnen aan de patiënte, terwijl deze niet leken aan te slaan. Hij noemde het 'een niet alledaagse behandeling'.

Jansen had via zijn advocaat laten weten dat hij er niets voor voelde om over zijn voormalige patiënte praten in aanwezigheid van de twee deskundigen. 'Ik zie het voordeel niet in van een discussie tussen mij en de hooggeëerde deskundigen, vond Jansen.' Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Toen de rechter hem vroeg of hij echt niets wilde zeggen, liet hij zich toch verleiden tot een technische verhandeling met de mannen die hij 'beiden erg goed kent' en voor wie hij veel respect zegt te hebben. Wolters noemde hem kort daarvoor een 'invoelende en integere' neuroloog.

Voor de zaak zijn nog zeker 10 zittingsdagen uitgetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden