Net als in de film

'Het is precies die film. Maar denk niet dat ik nu de marathon ga lopen.'

Scenarioschrijver Gerard Meuldijk (links) en Richard van Staveren in garage Garvak, waar 'De Marathon' werd opgenomen. Inzet: beeld uit de film.Beeld Arie Kievit

Garage Garvak in Rotterdam-Noord moet sluiten en de eigenaar heeft kanker. Nu het script van 'De Marathon' werkelijkheid is geworden, organiseren de filmmakers een benefietavond. 'Absurd.'

Eind november vertelde Koos van Staveren het zijn zoon Richard. De schuldenlast was te hoog geworden, hij moest garage Garvak in Rotterdam-Noord sluiten. Zestig jaar nadat hij er als ventje was komen werken. Later zou vader Van Staveren (nu 73) de garage overnemen, en iedereen in de buurt zou hem kennen als 'Koos Garvak'.

Nog maar een paar jaar geleden werd de garage wereldberoemd in Rotterdam, nadat de film 'De Marathon' er was opgenomen. Ook in die kaskraker groeit de schuldenlast de garagehouder langzaam boven het hoofd. Om de garage te redden, lopen de werknemers de marathon. Tot overmaat van ramp krijgt één van de hoofdrolspelers kanker.

Realiteit

Afgelopen maand wordt ook dat deel van het filmscript werkelijkheid. Koos van Staveren wordt gediagnosticeerd met long- en leverkanker. Zoon Richard (44): "Ik had het er met mijn broer over. Die zei: 'het is verdomme precies die film. Maar je moet niet denken dat ik nu de marathon ga lopen!'"

Nee, een loopwedstrijd organiseren was te kort dag, maar toen de makers van de film vernamen dat hun filmverhaal realiteit was geworden, besloten ze dat ze íets moesten doen. Het leidde tot een benefietavond, vanavond in de Rotterdamse bioscoop Kino. De film wordt twee keer afgespeeld, er worden voorwerpen uit de film geveild, geld ingezameld en de hoofdrolspelers tappen biertjes en signeren.

Scenarioschrijver Gerard Meuldijk: "Ik las in de krant over de garage en dacht: dit is precies wat ik veertien jaar geleden heb verzonnen. Absurd." Martin van Waardenberg, met wie hij de film samen schreef, dacht er precies zo over. Meuldijk, met de nodige galgenhumor: "Het is Martins schuld. Eerst stond er een hartaanval in het script, hij heeft dat veranderd in kanker."

Beeld Film 'de Marathon'

De 'perfecte' plek

Richard van Staveren en zijn vader hebben dus niet lang geprofiteerd van de bekendheid die de film de garage opleverde. De vele wegopbrekingen in de buurt, het stunten met apk-keuringen door concurrenten en de Rotterdamse Milieuzone werden Garvak fataal. Richard: "Het bordje voor de milieuzone staat honderd meter verderop. Als je met een diesel van meer dan tien jaar oud hierheen rijdt, krijg je een boete."

De boedel is inmiddels geveild en leverde, inclusief drie grote autobruggen, nog geen 6000 euro op. Er staan nog wat olieflessen en een tosti-ijzer uit de jaren zeventig. Een paar filmposters herinneren aan 'De Marathon'. Die hangen tussen vergeelde elftalfoto's van Swift Boys: Garvak sponsorde de Rotterdamse amateurclub jarenlang.

Voor de makers was de garage, met twee ouderwetse benzinepompen voor de deur, de ideale plek om de film op te nemen. De humor in het script bleek bovendien de garagehumor aardig te benaderen, zegt scenarist Meuldijk: "Auto's, wijven en neuken. Niet ingewikkeld doen."

Op wat voor bedrag de organisatoren rekenen? Meuldijk: "Anderhalve ton." Dan: "Nee, echt geen idee. Maar we hebben al voor 2000 euro aan kaarten verkocht en toen we een rekeningnummer openden, werd er al binnen een uur 150 euro gestort. Als we de familie een mooie vakantie of een paar leuke dagen kunnen bezorgen, dan ben ik al tevreden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden