Het is onmogelijk om de olijfbomen te herplanten

De Griekse Nederlander Fragiskos Katsikis, opgegroeid in het stadje Kalamata, is terug in het gebied om te helpen na de vuurzee. In Trouw beschrijft hij zijn ervaringen.

Als je geen olijfbomen hebt, dan ben je pas arm, zeggen ze hier. De rijkdom is niet alleen de olie die ze geven. Ons leven is met de bomen verweven. Lopend door het bizarre landschap van verbrande gaarden moet ik opeens aan mijn opa denken. Hoe hij ’s middags een platte steen zocht en zich op dat kussen onder een grote olijfboom neervlijde. Hier zou hij geen plekje vinden om te rusten. Ik ben in het dorpje Desylla. Vandaar kun je zo prachtig uitkijken over de vlakte van Messinia. Daar groeien miljoenen bomen met de zwarte olijven van Kalamata. Hier hebben dorpsbewoners met watertankjes op hun rug en met tractoren ijlings brandgangen aanleggend het vuur gestopt. Onze ergste nachtmerrie, dat de brand onstuitbaar naar de vlakte zou overslaan, is zo voorkomen. In Messinia zijn 247.000 olijfbomen verbrand, het hadden er miljoenen kunnen zijn. Een halve kilometer buiten het dorp zijn de vlammen gestopt. Onderweg hebben ze wel de bergbewoners van hun rijkdom beroofd. De zeventiger Jannis heeft een gaard met 180 bomen verloren. Hij vraagt zich af of hij de kracht kan vinden om weer jonge bomen te planten. Met de 81-jarige Dimitris Kontaksis uit Tryfa verderop, is hij het eens dat ze nooit alle gaarden kunnen herplanten. Er is niet genoeg water voor zoveel bomen die nog moeten wortelen.

Het is dat God dit keer zijn huis heeft gespaard, anders was Kontaksis naar zijn zoon in Brussel vertrokken, weg uit het gebied waar hij geboren, getogen, getrouwd is en kinderen kreeg. Nu kon hij op het nippertje ontsnappen aan de metershoge vlammen. De cabana was nog niet geluid of het vuur was er. Sinds in 1825 de Egyptenaar Ibrahim Pasha namens de Ottomanen dorpen op de Peloponnesos platbrandde om het Griekse verzet te smoren, is het niet zo erg geweest, beschrijft hij. Aan de rand van het dorp tref ik een schilderij van Dali: kale bomen heffen zich naar de lucht. Hun as maakt in de wind een rondedans, als om ons te troosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden