'Het is nog te vroeg voor aansluiting'

DAPHNE VAN BREEMEN

Jan Ebeltjes voorzitter van stichting CHOE, gericht op wezen in Oekraïne

"Het is vooral het westen dat pro-Europa is en de straat op gaat. In het oosten denken ze anders. De mensen die ik gesproken heb, willen eigenlijk allemaal dat de situatie bij het oude blijft. Zij kijken naar Rusland. In Europa wordt echter het beeld geschapen dat de bevolking wel een samenwerking met Europa wil. Maar een democratie ontstaat niet in een paar maanden of jaren. Kijk naar Roemenië en Bulgarije. Dat zijn nu EU-lidstaten en toch is daar nog steeds ellende. Het is nog te vroeg voor Oekraïne om zich bij Europa te voegen. Corruptie maakt onderdeel uit van het systeem, dat gaat er niet zomaar uit. Om te beginnen zou er een goede regering moeten komen. Langzaam moet het land dan democratisch worden."

'Financiële steun kan helpen'
"Ik vind dat Oekraïne wel wat meer steun uit Europa verdient. Na de Oranjerevolutie van 2004 werd te snel geconstateerd dat het allemaal wel goed zou komen, zolang president Joesjtsjenko en premier Timosjenko maar aan de macht waren. Europa heeft zich nu ook heel lang gefocust op Timosjenko, die koste wat kost uit de gevangenis moest. Eerlijke rechtspraak en eerlijke verkiezingen zijn belangrijk. Er is echter te weinig aandacht geweest - en nu nog - voor de financiële positie van Oekraïne. Het land staat op het randje van faillissement en kan zich momenteel geen Europees experiment veroorloven. Financiële steun vanuit Europa is van essentieel belang om Oekraïne een Europese koers te laten varen."

Karel Platje schrijft voor Oekraïne Magazine en houdt nieuwssite bij

'Goed dat volk voor zichzelf opkomt'
"Tot op heden kan er nog veilig gereisd worden. Wat dat betreft merk ik niet zo veel van de onrust. Maar via vrienden en Facebook krijg ik wel mee hoe het ervoor staat. Op een paar berichten na over mensen die vermist worden, heb ik nog geen schokkende dingen gelezen. Ik vind het goed om te zien dat de bevolking voor zichzelf opkomt. De oppositie moet één duidelijke stem laten horen. Uiteindelijk moet ze dan op een volwassen manier met de coalitie in overleg. Ik hoop dat dit zal leiden tot minder corruptie en bureaucratie en dat daarnaast de problemen op het platteland worden aangepakt."

Tilia Maas Geesteranus biedt met reisorganisatie reizen aan naar Oekraïne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden