Analyse

Het is nog lang niet rustig in Roermond

Burgemeester van Roermond Henk van Beers (links) en Jos van Rey schudden de hand na het aftreden van Van Rey. Beeld ANP
Burgemeester van Roermond Henk van Beers (links) en Jos van Rey schudden de hand na het aftreden van Van Rey.Beeld ANP

"Zorg goed voor onze stad", zo drukte Jos van Rey de gemeenteraad woensdag op het hart. De afgetreden VVD-wethouder, verdacht van corruptie, verliet zo snel mogelijk de raadszaal. Maar met zijn aftocht zijn de problemen niet voorbij. Zo trok de VVD gisteren de stekker uit de coalitie. Wat is er mis in de politiek bisschopsstad?

Partners CDA en PvdA hebben niet aangedrongen op het vertrek van Van Rey: die nam zijn besluit zelf. De reden die de VVD geeft voor het vertrek is een opvallende: de fractie verklaart zich 'solidair' met Van Rey - ook al is die inmiddels zeer omstreden. Het tekent de hoofdrol van Van Rey in Roermond.

Intimiderend
De 67-jarige Van Rey was veertien jaar de belangrijkste politicus van de stad. Burgemeester Henk van Beers noemt zijn afscheid 'verschrikkelijk'. Van Rey wist belangrijke bedrijven te trekken. De werkloosheid daalde de afgelopen tien jaar van 20 naar 5 procent.

Van Rey was ook stug en intimiderend, vertelt Jos de Kunder, die namens GroenLinks in de raadscommissie Ruimte zit. Bij tegenspraak deinsde Van Rey niet terug om iemand 'en plein public voor schut te zetten'. Mede door de populariteit van Van Rey was zijn VVD soeverein: de partij leverde drie van de vijf wethouders, en heeft één derde van de raadszetels. "Roermond werd geregeerd door de VVD. PvdA en CDA durfden niet tegen Van Rey in te gaan", stelt De Kunder.

Lacherige sfeer
Dat het hele college zichzelf iets kan aanrekenen, bleek in maart uit een onderzoeksrapport. Dat richtte zich vooral op de vriendschap tussen Van Rey (die de portefeuille ruimtelijke ontwikkeling en economie had) en projectontwikkelaar Piet van Pol - dezelfde band die nu onderzocht zou worden door justitie. De wethouder stak zijn contact met Van Pol nooit onder stoelen of banken. Uitjes met bevriende ondernemers meldde hij consequent in het college: de afgelopen jaren tussen de tien en twintig keer per jaar. Dat is vaker dan de rest van het college bij elkaar. Andere collegeleden vonden die meldingen een beetje overdreven, schrijven onderzoekers Winnie Sorgdrager en Paul Frissen. Er ontstond 'een welhaast lacherige sfeer', als Van Rey zei dat hij weer naar de villa van Van Pol in St. Tropez ging.

Zelden volgde er discussie. Van Rey wist zich 'gedekt' door het college. De onderzoekers rekenen dat vooral de burgemeester aan: hij moet waken voor de integriteit van het college. "In de stad bestaat het beeld dat hij niet opgewassen was tegen Van Rey", zo zegt fractievoorzitter Leo Daamen van Democraten Swalmen. Woensdag was er ook kritiek op Van Beers, toen die probeerde de raadsvergadering over Van Rey te sluiten voordat raadsleden de kans hadden om iets te zeggen. Typisch Van Beers, vindt raadslid Daamen. "Hij zal het collegebelang te vuur en te zwaard verdedigen, maar houdt vaak minder rekening met de raad." Het maakt de positie van de versnipperde oppositie er in Roermond niet makkelijker op. Daamen vindt het 'opvallend' dat Van Beers wel zijn treurnis uitsprak over het vertrek van Van Rey, maar niets zei over de ernst van de beschuldigingen aan diens adres.

Meer betrokkenen
Voorlopig is het nog niet rustig in Roermond. GroenLinks heeft meer namen van betrokkenen in de affaire, en komt daar mogelijk morgen mee naar buiten.

Gisteren dook de naam van Roermondse VVD-wethouder Zwijnenberg op, die volgens de Limburgse pers als tweede kandidaat-burgemeester geheime informatie zou hebben gehad van Van Rey.

Het was één van de redenen om nu uit de coalitie te stappen, zegt VVD-fractievoorzitter Dré Peters. "Jos van Rey had de regie over ons wethoudersteam, met twee jongere mensen. Nu die ervaren bestuurder weg is, wil ik hen niet blootstellen aan dit soort ongefundeerde beschadigingen."

undefined

Offermans weg als burgemeester Meerssen
Burgemeester Ricardo Offermans (VVD) van Meerssen legt per direct zijn taken neer. Formeel blijft hij nog wel tot 1 januari in functie. Offermans was al voorgedragen als burgemeester van Roermond, maar (toen nog) wethouder Van Rey zou hem stiekem informatie over de procedure hebben toegespeeld. De raad van Meerssen heeft geen vertrouwen meer in Offermans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden