Het is nog een lange weg van Koningsdag naar Faraokedag

Als het aan cabaretier Arjen Lubach ligt, wordt Koningsdag afgeschaft en vieren we volgend jaar 'Faraokedag'. Op 27 april geen bezoek meer aan een willekeurige gemeente, maar op 22 oktober de hele dag karaoke zingen ter ere van de verjaardag van de 'Farao der Nederlanden'.

Lubach lanceerde onlangs in zijn satirische tv-programma een burgerinitiatief, waarin hij zichzelf uitroept tot farao Arjen Henrik I. Om het plan bespreekbaar te krijgen in de Tweede Kamer, moest Lubach 40.000 handtekeningen verzamelen. Dat lukte: het werden er zelfs twee keer zoveel.

Hoe staat het er nu eigenlijk voor? "We bezig te controleren of de handtekeningen echt zijn, want veel zijn nep. Zo zijn we een aantal Oma Ducks tegengekomen", zegt Janine Abbring, eindredacteur van Zondag met Lubach. Hoe lang dat nog duurt? "80.000 steunbetuigingen controleren kost tijd. In september begint het nieuwe seizoen, daarvoor hopen we alles rond te hebben."

Als Lubach genoeg echte handtekeningen heeft verzameld, moet hij deze indienen bij de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Die adviseert de Tweede Kamer vervolgens of zij het initiatief moet behandelen. Daarvoor geldt een aantal voorwaarden. "In een burgerinitiatief moet duidelijk staan wat het doel is en hoe dat bereikt kan worden. Dat is hier helemaal niet het geval. Ook met de rest van de voorwaarden zullen ze niet ver komen", zegt Charles Roovers, griffier van de commissie. Zo moet de grondwet worden aangepast om Lubach tot farao uit te roepen, en dat mag niet via een burgerinitiatief.

Niesco Dubbelboer, die als Tweede Kamerlid in 2003 het burgerinitiatief introduceerde, kan wel lachen om de actie van Lubach. "Hij heeft het initiatief als satirisch instrument gebruikt." Volgens Dubbelboer bevat het initiatief een serieuzere laag. "Lubach stelt de vraag: is ons koningshuis zoals we dat nu hebben een goede vorm van bestuur?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden