Recensie

'Het is nog een beetje te gezellig bij Piepschuim'

Het muzikale cabarettrio Piepschuim. Beeld RV
Het muzikale cabarettrio Piepschuim.Beeld RV

Het openingslied van het muzikale cabarettrio Piepschuim in hun nieuwe voorstelling ‘Zo doen we dat hier’ laat meteen al de twee pijlers horen waarop de voorstelling is gebaseerd: gezelligheid en de omkering naar ongemakkelijkheid.

Rinske Wels

Wat begint als een lofzang op Nederland en daarmee zo gebruikt kan worden in een willekeurige verkiezingscampagne wordt langzaam omgedraaid. Want Nederland is vooral mooi als je geen kleurtje hebt, niet gehandicapt bent of goed bent in zelfverrijking. Het wordt van kwaad tot erger, terwijl de mannen hebben beloofd dat het vooral ‘een gezellige avond’ zal worden.

Piepschuim bestaat uit taalfilosoof, liedjesschrijver en zanger Cor Burger, bassist Jacco Westeneng en saxofonist Robbert Koekoek. Ze begonnen als bandje, wonnen zelfs een Gelderse voorronde van de Grote Prijs van Nederland, maar schoven langzaam op naar het theater. Daar maakten ze tot nu toe vier programma’s. Ze brengen een mix van liedjes, humor en verstilling op het snijvlak van muziek, cabaret en theater. Voor dit programma namen ze Karel de Rooij (Mini van Mini & Maxi) in de arm als regisseur en dat vertaalde zich onder andere in meer fysieke humor, zoals een doventolk met een heel eigen gebarentaal.

Verbodsbord

De Gezelligstraat in ‘Zo doen we dat hier’ staat symbool voor het Nederland van nu, met een waaier aan bewoners die allemaal zo hun eigenaardigheden en problemen hebben. De verhalen over die mensen zijn intermezzo’s bij de liedjes, die muzikaal zeer variëren en vaak mooi van taal zijn. Na elk lied over een, in hun ogen, uitwas - of dat nu een tatoeage op een tiet is of hardlopen - volgt een verbodsbord dat op een van de huisjes in de straat wordt gehangen. En ook de veiligheidscamera volgt alles, dus of het nou echt gezellig is...

De mannen van Piepschuim zijn heel energiek, maar ze willen wel erg graag pleasen. Dat haalt de scherpe kantjes onmiddellijk van hun voorstelling af en dat is jammer. Zeker als aan het eind het venijn toeneemt, wordt daar maar bitter weinig mee gedaan. De ‘het-moet-vooral-gezellig-blijven-mentaliteit’ overheerst, waardoor ‘Zo doen we dat hier’ behoorlijk vlak en oppervlakkig wordt. Het venijn uitbouwen zou het programma meer in balans brengen.

Tournee tot en met 7 april. Meer informatie is te vinden op: www.piepschuim.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden