Het is nog altijd bal bij Labour

partijgenoten | Laat Labourleider Jeremy Corbyn vallen, zegt de Londense burgemeester Kahn tegen de partijleden. Vanaf nu kunnen die hun stem uitbrengen, al dan niet op Corbyn.

SANDER BECKER en REDACTIE BUITENLAND

Eerder dit jaar waren het nog vrienden, maar dat is na dit weekend in één klap voorbij. De Londense burgemeester Sadiq Khan opende gisteren de frontale aanval op zijn partijgenoot, de Britse Labourleider Jeremy Corbyn. Deze kan zijn boodschap totaal niet overbrengen en zal Labour naar de afgrond dirigeren, waarschuwt Khan.

Onder Corbyn lijdt Labour bij de verkiezingen van 2020 zeker weer een nederlaag, schrijft Khan in The Observer, de zondageditie van The Guardian. Hij wijst erop dat de huidige voorman 'er niet in is geslaagd het vertrouwen en het respect van het Britse volk te winnen'. De populariteit van een oppositieleider zou nog nooit zo laag zijn geweest. "Corbyn heeft bovendien de steun verloren van 80 procent van de Labourparlementariërs", aldus Kahn.

Ook voor de Brexit legt hij de verantwoordelijkheid grotendeels bij Corbyn, omdat die zich in de campagne te weifelend zou hebben opgesteld. "Zo kunnen we gewoon niet verder." Hij pleit er daarom voor de leider te laten vallen.

Voorstanders van Corbyn zijn geïrriteerd over de aanval. Corbyn heeft nota bene enorm geholpen toen Kahn in mei campagne voerde voor het burgemeesterschap van Londen, zeggen ze. De islamitische Kahn, afkomstig uit een gezin van Pakistaanse immigranten, werd er destijds door toenmalig premier David Cameron van beschuldigd dat hij banden onderhield met extremistische moslims. Corbyn sprong voor hem in de bres en krijgt nu stank voor dank, aldus zijn fans.

Op het eerste gezicht schiet Kahn niets op met zijn actie, want Corbyn heeft intern al vaker stevige kritiek gekregen. De fractie nam in juni zelfs een motie van wantrouwen tegen hem aan. Daarom houdt de partij de komende maand een leiderschapsverkiezing. Vanaf vandaag worden een half miljoen stembiljetten verspreid onder de leden.

Ook op deze verkiezing zal Kahns pleidooi weinig effect hebben. Khan steunt Corbyns enige tegenkandidaat: Owen Smith. Maar die maakt volgens de voorspellingen weinig kans. Corbyn is onder de leden veruit favoriet en heeft ook nog eens de steun van de vakbonden. Khans aanval mag dan een gevoelige klap zijn, de positie van Corbyn komt er niet door aan het wankelen.

Wat bezielt Khan dan? Hij speelt een strategisch spel, meent The Independent. Volgens de krant beseft de politicus terdege dat Corbyn zal aanblijven. Hij mikt dan ook niet op zijn onmiddellijke vertrek, maar denkt aan de langere termijn. De komende jaren zou Khan zich voortdurend willen manifesteren als criticus van Corbyn, zodat hij het ideale alternatief is om hem op te volgen na de verwachte verkiezingsnederlaag van 2020. Zo'n continue strijd tussen ego's is slecht, zowel voor de partij als voor het land, meent de krant.

Na het Brexit-referendum van 23 juni wisten de Conservatieven het puin in eigen gelederen razendsnel weg te werken. Ze hadden nauwelijks drie weken nodig om premier en partijleider David Cameron te vervangen door Theresa May, die ook nog eenmet een grotendeels nieuw kabinet aantrad.

Bij het ernstig verdeelde Labour is het daarentegen nog altijd bal, met een koppige leider die alleen door de leden en niet door de parlementariërs en de kiezers wordt gesteund. De uitslag van de leiderschapsstrijd volgt op 24 september.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden