Het is niet best met de sfeer in de Adler Arena

De Nerderlandse fans zoals we ze kennen. Beeld ap
De Nerderlandse fans zoals we ze kennen.Beeld ap

Fanfareband Kleintje Pils is de grote afwezige in de Adler Arena waar de 5000 meter voor mannen wordt geschaatst. De band zal pas volgende week in Sotsji arriveren. Waarom is niet bekend. "Volkskrant-veteraan John Volkers verzucht: wat een sfeerloze toestand hier. Pakkender kun je het niet samenvatten," schrijft Trouwredacteur Antal Crielaard op Twitter.

Bij aanvang van de 5000 meter is de ijsbaan nog niet voor de helft gevuld. Lege tribunes rondom de baan. Het enige geluid dat hoorbaar is, is het krassen van de schaatsen op het ijs. Waar zijn alle supporters?

De Nederlanders zijn pas na de vijfde rit en de dweilpauze aan de beurt. Sven Kramer komt als eerste in actie en neemt het in de tiende rit op tegen de Amerikaan Jonathan Kuck. Daar was Kramer niet onverdeeld gelukkig mee; hij schaatst het liefst als laatste zodat hij een tijd heeft om zich op te richten. In rit elf mag Jorrit Bergsma tegen de Noor Sverre Lund Pedersen. In de twaalfde rit schaatst Jan Blokhuijsen tegen de Belg Bart Swings.

Pas na de dweil wordt het wat drukker in de Adler Arena. De Russen zijn toch gekomen om de thuiswedstrijd van hun schaatstoppers te bekijken. Als er ook een fanfare binnen is, komt de Arena eindelijk een beetje los.

Langzaam kleurt de Arena Rood-wit en Rood-wit-blauw. Schaatsen is kennelijk niet voor iedereen, maar wel voor Nederlanders. 'Onze' schaatsers moeten worden aangemoedigd, of rest van de wereld nou wel of niet van schaatsen houdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden