'Het is mooi om anderen te helpen, maar OPA komt eerst'

Rhianna Gralike (54) Dronten, 40.000 inwoners OPA, Ouderen Politiek Actief Onderneemster, lijsttrekker

"Het is voor mij niet de eerste keer dat ik me met politiek bezighoud. In de jaren tachtig was ik al actief voor Gemeentebelangen in Lichtenvoorde. Ik deed werk voor de fractie. Maar ik was nog jong en je wordt in de politiek niet voor volwassen aangekeken als je geen grijze haren hebt."

"Van origine ben ik lid van 50-plus. Toen die niet mee wilde doen aan de raadsverkiezingen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we met OPA begonnen. We zijn in Dronten in de campagne zeer actief, we hebben al aan heel wat debatten meegedaan. De meeste mensen weten niet hoe belangrijk de gemeente is en ook nog gaat worden. Ze zijn niet geïnteresseerd in lokale politiek. De WMO, de jeugdzorg, persoonsgebonden budgetten, de meeste mensen realiseren zich niet dat de gemeente daar ook over gaat."

"Wij willen ons vooral inzetten voor de dienstbaarheid van gemeenten richting burgers. We zijn een echte mensenpartij, liberaal en sociaal. We zijn er voor iedereen, maar we leunen wel op de belangen van ouderen, vanaf een jaar of veertig."

"Voor mijzelf helpt het lijsttrekkerschap me om me te presenteren aan de buitenwereld. Ik ben een transgender, met de overgang van man naar vrouw gaan veel emoties gepaard. Een hoop ouderen die zo zijn, zijn doodongelukkig. Homo, lesbisch, bi, transgender: we mogen er allemaal zijn. Als ik de zorgen van andere mensen kan verlichten, dan is dat mooi meegenomen. Maar dat ik transgender ben, komt op de tweede plaats. OPA is het hoofdbelang, dat staat voorop."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden