Het is mijn taak om je te troosten

Als vader zie ik het uiteraard als mijn taak om mijn dochter te troosten als ze bang is voor de toekomst. Uit je vorige brief, geschreven in het weekend voor de Amerikaanse verkiezingen, moet ik wel opmaken dat je op dit moment je hart vasthoudt. Kan president-elect Donald Trump zich wel gedragen tegenover vrouwelijke leiders als Angela Merkel of zegt hij ook tegen haar: 'They should grab you by the pussy'? Hoe moet het met het klimaatverdrag en het vredesproces in het Midden-Oosten? Overweegt Trump echt een atoombom op Raqqa te gooien? Je vergelijking met de film 'Dr. Strangelove' lijkt me niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Mijn probleem is dat ik je niet kan verzekeren dat het met Trump in het Witte Huis goed afloopt met de wereld. Ik ben kennelijk niet de enige vader die met dat dilemma zit. Op de site van het Amerikaanse blad Vanity Fair las ik de brief die Aaron Sorkin, het brein achter de serie 'The West Wing', aan zijn vijftienjarige dochter Roxy schreef. Hij noemt de nieuwe president weinig vleiend een "onbekwaam varken met gevaarlijke ideeën, een ernstige psychiatrische stoornis, een gebrek aan kennis van de wereld en aan nieuwsgierigheid om die te leren kennen".

Sorkin windt zich nog heftiger op over de euforie die sinds de verkiezingsnacht heerst bij de Ku Klux Klan en Trumps aanhang van "blanke nationalisten, seksisten, racisten en clowns". Ook deze gevierde scenarioschrijver biedt zijn dochter bij voorbaat excuses aan. Hij kan Roxy niet tegen de gevaren die Trump in het Witte Huis met zich meebrengt beschermen: "Dat is een verschrikkelijk gevoel voor een vader."

Bij de President's Night in De Melkweg waar we samen naar toe waren leek bijna iedereen ervan overtuigd dat Clinton zou winnen. Ik wist dat nog niet zo zeker. Op vakantie in Florida begin dit jaar waren mama en ik te veel mannen van middelbare leeftijd tegengekomen die vertelden dat ze Trump gingen stemmen. Ze hadden tijdens de financiële crisis hun spaargeld verloren, ze waren boos op de banken en op Hillary die ze als pion van Wall Street zagen. De vastgoedmagnaat was zo rijk dat hij de bankiers niet nodig had, zeiden ze. Benieuwd of die mannen al hebben gehoord dat Trumps overgangsteam voor een groot deel bestaat uit lobbyisten van de olie-industrie en voormalige managers van Paypal en Bear Stearns.

Gelukkig ben ik oud genoeg om te weten dat Trump niet de eerste Amerikaanse president is waarvan de wereld zich afvroeg: loopt dit wel goed af? In 1968 kwam de paranoïde president Richard Nixon aan de macht, in 1980 Ronald Reagan die vlak voor een radiotoespraak voor de grap zei: "Over vijf minuten gaan we Moskou bombarderen." In 2001 las George W. Bush op een basisschool in Florida kindersprookjes voor terwijl Al-Qaida New York aanviel. Maar na Nixon kwam Carter, na Reagan Clinton, na Bush Obama. Ik weet niet of ik je ook dit keer zo'n happy end kan beloven, maar houd je daar toch maar aan vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden