Het is menens met conservatieve koers rk-kerk

Ingrijpen bij San Salvatorparochie maakt duidelijk dat kerkleiding geen liberale toestanden duldt

Jarenlang konden de gelovigen in de rooms-katholieke San Salvatorparochie in Den Bosch doen en laten wat ze wilden. Zo werden er homorelaties gezegend, leidden protestanten en ex-priesters vieringen en was een uitvaart na euthanasie geen probleem. Aan deze praktijken komt volgende maand definitief een einde. Dan treedt hulpbisschop Rob Mutsaerts er aan als tijdelijke pastoor.

In de ogen van Mutsaerts, die als conservatief te boek staat, zijn de activiteiten in de Bossche kerk veel te lang oogluikend toegestaan. Een kerk die zichzelf ernstig neemt, zo liet hij verschillende keren onomwonden weten, kan en mag zulke zaken nergens op zijn beloop laten.

Dit incident staat niet op zichzelf. Nog maar anderhalve maand geleden schoot de kerkleiding - wederom in de persoon van Mutsaerts - ook al met scherp. In het Brabantse dorp Liempde weigerde de plaatselijke pastoor een katholieke begrafenis aan een dorpsgenoot na euthanasie. Mutsaerts stelde zich daarop vierkant op achter deze 'weigerpastoor'. Het was goed, zo hield hij de dorpsbewoners voor, dat er eindelijk eens iemand paal en perk stelde aan het overtreden van de kerkregels. "Als we daarover niet helder zijn", zei hij tegen een dorp dat vol onbegrip tegenover hem zat, "dan gooien we onze geloofwaardigheid te grabbel".

Ook buiten het bisdom Den Bosch rommelt het. Nellie Stienstra, een uiterst toegewijde vrijwilligster in de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal, werd begin 2010 door niemand minder dan aartsbisschop Wim Eijk zelf de deur van zijn kathedraal gewezen. Ze was in de ogen van deze geestelijke niet loyaal genoeg.

Pastoors ontlopen evenmin de roede van de rechtzinnigheid. Paul Vlaar, een populaire pastoor uit het Noord-Hollandse Obdam, weet hoe die aanvoelt. Hij werd geschorst omdat hij vorig jaar een 'oranjemis' had geleid voor de wereldkampioenschappen voetbal. Te profaan, naar de smaak van zijn bisdom.

Deze kwesties in de bisdommen Den Bosch, Utrecht en Haarlem maken stuk voor stuk duidelijk dat het menens is met de conservatieve koers van de katholieke kerk. In korte tijd is het glashelder geworden dat de kerk zich niets gelegen laat liggen aan de wensen en verlangens van gewone gelovigen. Het is een exponent van een bredere tendens. Een kerk waarin elke gelovige mag meepraten, zo is de redenering, leidt onherroepelijk tot 'afkeurenswaardige' en 'liberale' toestanden.

Bij de kerkleiding ontstaat meer en meer een voorkeur voor een 'pure' kerk: liever weinig gelovigen die strikt in de leer zijn, dan een grote kudde die de regels vrij interpreteert. Openlijke strafmaatregelen en zichtbare restauratie van het (leer)gezag zoals dat volgens de kerk in het verleden zou hebben bestaan, maken daarvan een cruciaal onderdeel uit. Het is wachten op het volgende incident.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden