Het is maar politiek. Wat gaan we met je kapsel doen?
Het personeel van de grootste kappersketen van België, Olivier Dachkin, mag niet meer met klanten over politiek en geloof praten. "Daar komt alleen maar discussie van", aldus een van de leidinggevenden. Ook als een klant er zelf over begint, moeten de kappers het gesprek op een ander onderwerp brengen.
Net als in het café wordt bij de kapper onvermijdelijk gepraat over de actualiteit, en dat kan wel eens leiden tot verhitte discussies. "Dat willen we nu juist vermijden", zegt een leidinggevende van de keten tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Mensen gaan juist naar de kapper om te relaxen en te ontspannen."
Volgens de Unie van Belgische Kappers is er niet eerder een verbod op een gespreksonderwerp ingesteld. Bestuurslid Jef Vermeulen kan er wel begrip voor opbrengen. "Elke kapper moet harder dan ooit knokken om te overleven. Het zou zonde zijn om klanten te verliezen wegens een discussie of ruzie."
Amina Verlinden (23) werkt in een hippe Antwerpse winkel en brengt regelmatig een bezoekje aan de coiffeur. Het lijkt haar sterk dat mensen minder naar de kapper gaan om discussies over politiek te omzeilen. "Er zal wel een bepaalde aanleiding geweest zijn," zegt ze. "Waarschijnlijk is er een keer een ruzie uitgebroken bij een van de zaken en willen ze dat in het vervolg vermijden."
Afleiden
Olivier Dachkin is de grootste kappersketen van België met ruim zestig salons, de meerderheid in en rond Brussel. In de zaken hangen geen bordjes waarop het verbod staat, het is meer een richtlijn voor het personeel. Wat gebeurt er als een klant nietsvermoedend over de stakingen van gister of Allah begint? 'Dan verwachten we van onze kappers dat ze het gesprek snel op een ander onderwerp brengen, zoals het weer. Of door sussend te zeggen: 'Het is maar politiek. Wat gaan we met je kapsel doen?', aldus een van de leidinggevenden in Het Laatste Nieuws.
Verlinden noemt de richtlijn een absurd idee. "Waar trek je dan de grens? Wanneer is iets politiek en wanneer niet? Bovendien, hoe vaak gaat het nu effectief over religie bij de kapper?" Ook Vlaming Frederik van den Bril (25), fervent kappersbezoeker, vindt de reactie van Olivier Dachkin maar vreemd. "Als ik mijn haar laat knippen, babbel ik altijd met mijn kapper over politiek en dat kan gewoon gezellig zijn. Maar ja, wij zijn het ook altijd goed eens." Toch zou dat volgens hem geen maatstaf moeten zijn. Iedereen moet vrij zijn over religie en politiek te spreken. "We raken als maatschappij steeds meer gepolariseerd. Mensen reageren zo emotioneel op alles," zegt Van den Bril. "Misschien zoeken kappers naar een manier om daar mee om te gaan."
Klant bepaalt zelf
In Nederland mogen kappers over alles praten. "Politiek, seks, de was, het eten van gister, religie... In principe alles wat speelt in een menselijk leven wordt op de kappersstoel besproken," zegt Bart Bijvank van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO). "Mensen moeten zelf kunnen bepalen welke onderwerpen ze aan willen snijden."
Bij de organisatie zijn geen klachten van kappers of klanten bekend over gespreksonderwerpen. Het staat een kapper vrij om richtlijnen op te stellen over specifieke elementen, bijvoorbeeld over piercings of werktenue. Bijvank betwijfelt of Nederlandse kappers akkoord zouden gaan met een richtlijn over gespreksonderwerpen. "We zijn een vrij land, waar kappers gewoon vrij mogen spreken. En klanten ook."