Commentaar

Het is maar goed dat de PVV besloten heeft niet mee te doen aan raadsverkiezingen

De grote vraag is echter of het nu een echt groot verlies is dat de PVV niet vertegenwoordigd zal zijn in de raad van Smallingerland, Amsterdam of de Zuidwesthoek in Friesland. Beeld anp
De grote vraag is echter of het nu een echt groot verlies is dat de PVV niet vertegenwoordigd zal zijn in de raad van Smallingerland, Amsterdam of de Zuidwesthoek in Friesland.Beeld anp

De PVV slaat de vleugels voorlopig niet verder uit. Drie jaar geleden deed de partij alleen in Almere en Den Haag mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad en volgend jaar zal dat niet anders zijn, zo maakte de PVV woensdag bekend.

De reden is begrijpelijk. De PVV wil voorlopig, na de stormachtige groei van de afgelopen jaren, even pas op de plaats maken en zich concentreren op het versterken van de partijorganisatie. Nieuwe lokale politici vormen in dat geval een moeilijk beheersbaar risico.

Eigenlijk geldt hetzelfde voor de provincies, maar Geert Wilders kan zich daar met het oog op een mogelijke machtspositie in de Eerste Kamer een zelfde beslissing niet veroorloven. Immers: de leden daarvan worden gekozen door de leden van Provinciale Staten, dus zonder PVV-Statenleden geen PVV-senatoren.

Tegen het pragmatische argument van de PVV kan worden ingebracht dat het, mocht een partij menen dat zij ook op lokaal niveau het verschil kan maken, een dure democratische plicht is dan ook aan lokale verkiezingen mee te doen. De kiezer dient de mogelijkheid te hebben om via zijn stem duidelijk te maken dat hij de partij steunt, dan wel haar gedachtengoed afwijst.

De PVV heeft maling aan dergelijke overwegingen. Het is ook niet de eerste keer dat de partij aantoont niet al te veel op te hebben met de democratie en met volksvertegenwoordigende organen.

Geen groot gemis
De grote vraag is echter of het nu een echt groot verlies is dat de PVV niet vertegenwoordigd zal zijn in de raad van Smallingerland, Amsterdam of de Zuidwesthoek in Friesland. De ervaringen in Den Haag en Almere met de PVV zijn nu niet dusdanig dat de afwezigheid van de partij in al die gemeenteraden als een groot gemis zal worden gevoeld.

Zowel in Den Haag als in Almere teisterden ruzies de PVV-fracties. Afsplitsingen kwamen in beide gemeenten voor. In Den Haag was sprake van malversaties door een PVV-raadslid en in beide gemeenten schitterden beide lijsttrekkers veelvuldig door afwezigheid.

Het Tweede Kamerlid Raymond de Roon maakte het in Almere daarbij wel heel bont. Hij heeft zich niet of nauwelijks in de raad laten zien, waarmee hij de aanduiding lijsttrekker wel heel letterlijk heeft genomen. Hij was er bij de raadsverkiezingen even om kiezers te trekken en beschouwde daarmee de klus als geklaard.

Op dergelijke partijen zit de lokale democratie niet te wachten. Wel op partijen en politici, die daadwerkelijk bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden