Commentaar

Het is maar de president van de VS

De Amerikaanse president is niet dé leider van de wereld. Beeld getty
De Amerikaanse president is niet dé leider van de wereld.Beeld getty

Hardop zal ik het nooit zeggen, maar nu we toch onder elkaar zijn: ik vind Amerikaanse presidentsverkiezingen niet zo interessant. Ik heb dinsdagnacht niet gewacht op de uitslag, ben er woensdag niet voor opgestaan. De overwinningsrede van Obama heb ik niet gezien, maar gelezen. En als hij zwart op wit staat blijft er van zo'n rede niet zoveel over. Wat nog het meest opviel, was de mededeling van Obama dat zijn dochters niet nog een hond erbij krijgen.

Het was vier jaar geleden anders. Toen stond er een Obama die overliep van charisma, die het symbool was van een nieuwe tijd en die een innovatief campagneteam om zich heen had.

Maar ook toen was het maar de president van de Verenigde Staten. En die legt, met alle respect, vandaag minder gewicht in de schaal dan een halve eeuw geleden. In de politieke wereldorde is Amerika gekrompen, en zijn andere landen, in Latijns-Amerika, in Azië, gegroeid, China voorop natuurlijk. De Amerikaanse president is niet dé leider van de wereld.

Ook in zijn eigen land kan die ene man niet altijd het verschil maken. Zijn bewegingsruimte is beperkt, zeker als hij de wind tegen heeft in de volksvertegenwoordiging, het Huis van Afgevaardigden.

Geïnfecteerd
Misschien ben ik geïnfecteerd door het beeld van Trick E. Dixon, de hoofdfiguur in het hilarische boek van Philip Roth over de machinerie van het Witte Huis. En gelukkig wordt de krant niet gemaakt op basis van mijn persoonlijke voorkeuren. Dat zou wat moois worden.

De Verenigde Staten zijn een belangrijk land. Het land is deel van onze geschiedenis en van onze cultuur. We kijken meer naar de Amerikanen dan naar de Duitsers, die naast ons wonen.

Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat de verwoesting die de orkaan Sandy aanrichtte aan de oostkust van de VS veel ruimer in beeld kwam dan de ramp die Sandy veroorzaakte op Haïti. Op de redactie is er vorige week veel discussie geweest over die onbalans. De redactie waakt ervoor dat die niet te groot wordt, maar die onbalans is er. En hij moet er zijn, omdat op de journalistieke schaal de VS dichterbij zijn dan Haïti.

Die journalistieke schaal is niet in beton gegoten, als het goed is. Hij moet mee veranderen met de politieke en economische assen van de wereld. Die zijn altijd in beweging geweest, en zullen altijd in beweging blijven.

Chinese Communistische Partij
Na de slotscène op het politieke toneel in Washington, begon in Peking het congres van de Chinese Communistische Partij. Het was even een overgang: van de filmische strijd in de VS, met overal mensen met vlaggetjes, met lachen en tranen, zorgvuldig geregisseerd, en met heel veel camera's, naar de Grote Hal van Het Volk, waar elk blaadje van elke bloem in de lijn lag die door de Partij was voorgeschreven.

Het idee wil nog niet echt doordringen dat wat daar in die Hal gebeurt belangrijker voor ons is, dan wat zich afspeelt in het Witte Huis. Maar als dat nu niet al zo is, zal het binnenkort zo zijn, betoogde Chinakenner Martin Jacques gisteren in onze krant.

Jacques noemde de onwetendheid over China schokkend, zeker in Europa. De Amerikaanse president weet dat China belangrijker is dan Europa. Daarom zal hij eerder daar op bezoek gaan, dan hier komen. Maar Europa moet nog wennen aan het idee dat Peking belangrijker aan het worden is dan Washington. Niet in de buitenlandse politiek, maar wel in economisch opzicht. China zal over zes jaar de VS zijn gepasseerd en de grootste economie van de wereld zijn. Europese bedrijven en Europese politici zien dat niet in, aldus Jacques, en blijven hangen aan de oude assen. En de Europese media? Hoe lang gaat het duren voor wij meer schrijven over het Partijcongres dan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden