Het is Henk Krol soms een beetje te veel

De agenda van de lijsttrekker van 50Plus is uitgedund na enkele missers op rij. De partij blijft achter hem staan.

De provincie Flevoland moet het vandaag zonder Henk Krol stellen. De lijsttrekker van 50Plus zou daar vandaag een 'regiotour' doen, maar die is gisteren door partijvoorzitter Jan Nagel uit zijn agenda geschrapt.


Het zijn zware dagen voor Krol. Hij draaft gewillig op bij allerhande televisie- en radioprogramma's, maar soms wordt het hem even te veel. Zo vergiste hij zich afgelopen maandagavond in de televisieshow van Jeroen Pauw en Eva Jinek in een voor hem toch wel heel belangrijke afkorting: twee keer zei hij WAO in plaats van AOW.


Gisterochtend verklaarde Krol zijn misser op het 'Radio 1 Journaal', waar hij de hoofdboodschap verkondigde dat de stem van ouderen steeds minder wordt gehoord. 'Hoe zit u in de cijfers en de letters?', werd hem gevraagd. Krol: "Over het algemeen prima, al heb ik overigens altijd wel, dat zeg ik eerlijk, een spiekbriefje bij me. Ik had gisteren niet mijn beste dag. Ik moest een uitgebreid onderzoek ondergaan in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en moest twee keer heen en weer van Eindhoven naar Den Haag, dat was best zwaar. Ik had wat medicijnen en was niet helemaal bij de les."


De reden dat de Radio-1 verslaggever behalve naar letters ook naar de cijfers vroeg, was dat Krol de week ervoor zijn getallen al niet helemaal op orde had gehad. De hele week was er verwarring over de kosten van het verlagen van de AOW-leeftijd.


Eerst ging het over de kale cijfers. Later suggereerde Krol dat 50Plus de AOW-uitkering wilde verlagen, wat uiteindelijk leidde tot een herstel-persconfentie door partijvoorzitter Nagel. Die gaf aan dat Krol voor zijn beurt gesproken had.


"Ik heb te snel gereageerd", zei Krol ook zelf. Geluk bij een ongeluk was dat in al het tumult het gegeven dat Krol een gymnasiumopleiding had verzonnen ondergesneeuwd raakte. Krol deed wel hbs.


Na vorige week kreeg Krol het nog zwaardere. Een uur lang was hij zaterdagavond in 'Nieuwsuur', waar hij door Twan Huys stevig werd ondervraagd over de cijfers in zijn verkiezingsprogramma. Krols verzekering dat zijn verkiezingsprogramma geen geld weghaalt bij werkenden, kon op openlijke scepsis van Huys rekenen.


Maandagavond was Krol opnieuw op televisie, dit keer bij het gelegenheidsduo voor de verkiezingen 'Pauw & Jinek'. Daar werd hij 'Pinokkio' genoemd.


"Het was afschuwelijk", zei Krol gisterochtend in een interview van de NOS op Facebook over het optreden bij Nieuwsuur. "Ik mocht geen zin uitspreken." Verslaggever Joost Vullings vroeg hem of hij niet wat meer ondersteuning kan gebruiken. "Ik denk soms weleens dat het te veel is", zei Krol.


Bijna meteen na die uitspraak liet de partijvoorzitter weten dat de agenda van Krol zou worden uitgedund. Volgens Nagel blijft de partij achter Krol staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden