Commentaar

Het is goed dat de moskee professionaliseert

Het vrijdaggebed in de moskee van Breda is afgelopen.Beeld Maikel Samuels

Het is een verzuchting die in moslimkringen nogal eens te horen valt: waarom wordt onze godsdienst met zoveel argwaan of zelfs haat bekeken terwijl het slechts een zeer kleine minderheid is die uit naam van die religie haat predikt en geweld pleegt?

Feit is dat er inderdaad fundamentalistische moslims zijn die zich tegenover de vrijheid van de democratische rechtsstaat opstellen en zelfs bereid zijn daarbij geweld te gebruiken. 

Feit is dat er moslimpredikers zijn die dat geweld en de haat die daaraan ten grondslag ligt aanjagen. 

Feit is dat er vanuit andere delen van de wereld geldstromen vloeien die gebruikt kunnen worden om die fundamentalistische islam in de vrije wereld te stimuleren. 

Feit is dat een groeiend deel van de Nederlandse samenleving – met de gruwel van aanslagen door moslimextremisten elders in de wereld op het netvlies, en aangespoord door moslimvrezende populisten – de groeiende aanwezigheid van moslims in Nederland als een grote bedreiging zien. 

Maar feit is ook dat de overgrote meerderheid van de moslims niets met dat fundamentalisme te maken wil hebben. Zij willen in vrijheid en vredelievendheid hun geloof belijden. Dat erkennen is ieders verantwoordelijkheid.

Beter begrip in de samenleving

Maar in het bereiken van de erkenning kan de moslimgemeenschap zelf ook een rol spelen. Daarom is het goed nieuws dat de nieuwe voorman van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), Halil Karaaslan, gisteren in deze krant aankondigde dat het CMO er samen met andere moskeekoepels aan wil werken om moskeebestuurders in het land te professionaliseren.

Veel van die bestuurders zijn migranten van de eerste generatie: vaak kennen ze de Nederlandse taal niet goed en kunnen ze hun weg in de Nederlandse wetgeving maar moeilijk vinden. Ze weten bijvoorbeeld vaak niet dat buitenlandse predikers een werkvergunning nodig hebben en dat moskeeën met een anbi-status jaarcijfers moeten publiceren. De beoogde professionalisering kan een grotere transparantie tot gevolg hebben. En dat kan bijdragen aan een beter begrip in de samenleving. Zoals Karaaslan gisteren in deze krant zei: ‘Wij moslims zijn niet minder Nederlander dan een ander. Niet iedereen lijkt dat te begrijpen. Daarom is een van mijn doelen het normaliseren van de islam in Nederland.’

Ook de nieuwe op handen zijnde wetgeving die buitenlandse geldstromen naar Nederlandse moskeeën inzichtelijk moet maken, kan daar iets in betekenen. De plannen van Karaaslan c.s. staan nog maar in de kinderschoenen. In deze krant vertelden de moskeekoepels dat ze in de uitvoering van hun plannen graag met de overheid willen optrekken. Dat is een oproep die navolging verdient.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees alle commentaren in dit dossier.

Lees ook: 'Nergens voel ik me zo onwelkom als in een moskee'

Voor imam Seyran Ateş zijn vrouw en man gelijk, ook in de moskee. Daar zijn veel moslims mordicus tegen. Dus moet Ateş zwaar beveiligd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden