Het is geen labrador en geen poedel, hier komt de.... labradoodle

Julius (links) en Abel met labradoodle-pup Loes, hun nieuwe huisgenoot. Beeld Patrick Post

Wie valt er niet voor de charmes van de labradoodle? Alleen die naam al! Vriendelijker dan de poedel en slimmer dan de labrador is de labradoodle de hondenhit van dit moment.

In de duurdere wijken van de grote steden begint hij een vaste verschijning te worden, de labradoodle. Een bruine, gele of zwarte hond van gemiddelde grootte, rank op de poten, met opvallende krullende haren, een opgestoken staart, guitige kop en pientere ogen. Opgewekt trippelend naast het trotse baasje of bazinnetje treedt hij iedereen op zijn weg onbevangen en vriendelijk tegemoet.

Vooral sinds de Amerikaanse president Obama er een wilde aanschaffen voor zijn dochters (het werd uiteindelijk een Spaanse Waterhond) gaat het hard met de sterrenstatus van het dier. Ook Nederlandse celebrities - met in hun spoor de onvermijdelijke wannabe's- vertonen zich graag met een labradoodle.

Kynologisch gedragstherapeute - hondenopvoedster - Kim Jacobs uit Roermond begrijpt de populariteit van de labradoodle heel goed. "Het is een heerlijke hond. Zacht, sociaal en open. En daarbij ziet hij er nog schattig uit ook." Jacobs heeft een aantal labradoodle-puppies op training gehad en was onder de indruk van hun lieve karakter en grote intelligentie. "Ze zijn leergierig en pakken dingen snel op. Ze staan positief in het leven en zijn altijd enthousiast."

Mindere kanten van de labradoodle kan ze zo een, twee, drie niet opnoemen. Nou vooruit: "Soms hebben ze de neiging om poep te eten. Dat is die labradorkant van ze. Dat kun je ze trouwens makkelijk afleren door ze bijvoorbeeld een speeltje in hun bek te laten dragen." Ook hun niet aflatende enthousiasme kan negatief uitpakken: "Ze gaan onbevangen op alles en iedereen af. Niet alle mensen vinden het fijn als ze worden besprongen."

Wachtlijsten
De vraag naar labradoodles overstijgt het aanbod. Wachtlijsten van een jaar zijn geen uitzondering. Aspirant-eigenaren moeten bovendien vaak een heel traject doorlopen voor ze een pup mee naar huis mogen nemen.

"We houden altijd een kennismakingsgesprek om te zien wat voor vlees we in de kuip hebben", zegt Peter Schrijver uit Panningen. Met zijn echtgenote Harja behoort hij tot de fokkers van het eerste uur. "Mensen die alleen voor het uiterlijk van de hond gaan of bij wie we geen goed gevoel hebben, vallen af." De Schrijvers - hij biochemicus, zij operatieassistente - haalden in 2000 'voor een godsvermogen' de eerste Australische labradoodle, Draco, naar Nederland. Korte tijd later legden ze nog eens 'het geld voor een nieuwe keuken' op tafel voor het teefje Loxie. Het was het begin van hun kennel 'Rudzhi's Apparition Australian Labradoodles', leverancier van eerlijk gefokte honden. Niet voor het geld, maar uit liefde voor het beest.

Achter de glazen huiskamerdeur nemen zes hondenkoppen de bezoeker nieuwsgierig op. Zodra de deur openzwaait, wordt hij besprongen en besnuffeld door de enthousiaste meute. Een van de zes bijt hem zachtjes in de hand. Een gebaar van vriendschap, verklaren Peter en Harja. Snel keert de rust weer.

Bijzondere eigenschappen
Honden hadden ze altijd al, maar toen hun oudste dochter ernstig allergisch bleek voor hondenhaar, moesten ze de deur uit. Harja: "Dat was een klap. Ik ging meteen op zoek naar een hond die geen allergische reacties veroorzaakt en kwam uit bij de Australische fokker Beverly Manners. Die was er na tien jaar in geslaagd de beste eigenschappen van de poedel te kruisen met het beste van de labrador."

Peter: "De labradoodle heeft veel bijzondere eigenschappen, maar een ervan is dat hij hypoallergeen is. Hoe dat kan, weet niemand. Maar daardoor is hij erg geschikt voor mensen met allergie voor hondenharen."

Hun intelligentie en sociale karakter maakt ze bovendien geschikt als hulp- of therapiehond, bijvoorbeeld voor autistische kinderen. Peter: "Het is een hond met een groot inlevend vermogen. Ik heb dingen gezien die ik als wetenschapper niet kan verklaren. Er kwam een keer een vader met drie dochters, van wie één autistisch. Juist naar dat kind trokken de honden toe."

Een labradoodle-pup kost bij de Schrijvers 1.800 euro, de wachtlijst is inmiddels opgelopen tot een jaar. Wie dat er niet voor over heeft kan terecht op Marktplaats. Voor een paar honderd euro worden daar 'labradoodle-pups' aangeboden. Maar dat zijn aanbiedingen van malafide fokkers, zegt Kim Jacobs: "Als je op Marktplaats een labradoodle koopt, heb je geen idee waar die hond vandaan komt en wat hij onder de leden heeft. Een goede fokker heeft Marktplaats niet nodig, die heeft zijn eigen kanalen."

Het probleem is dat de labradoodle nog niet officieel als ras is erkend en dus geen bescherming geniet. Maar daar wordt aan gewerkt. Tot het zo ver is, is het voor aspirant-koper opletten geblazen. Harja Schrijver: "Koop alleen een pup bij een fokker die je vertrouwt. Er doen al verhalen de ronde over labradoodles die mensen hebben gebeten. Bij een echte labradoodle bestáát dat niet."

VERLIEFD OP EEN PUP
Als troost voor de verhuizing van Amsterdam naar Haarlem had ze haar zoons Julius (13, links) en Abel (10) een hond beloofd. Tweeënhalf jaar later moest het er maar eens van komen. En dus huppelt sinds enkele dagen de zwarte labradoodle-pup Loes door het huis van Door Fransen (44) en haar gezin.

"Hij schijnt erg trendy te zijn, maar dat hoorde ik pas later. We hebben vooral om een heel praktische reden gekozen voor een labradoodle: ze verhaart niet. Ideaal!"

De 1.700 euro die ze voor het negen weken oude teefje betaalde - na een intakegesprek en zeven maanden wachttijd - had ze er graag voor over. Ze hebben Loes zelf uitgekozen uit het nest van een fokker in Brabant. De rest van de familie was meteen weg van de nieuwe huisgenoot, voor haarzelf was het geen liefde op het eerste gezicht. Maar nu al zou Door niet meer zonder het huisdier kunnen. "Ze is zo vertederend en pikt dingen heel snel op. Ik ben helemaal verliefd op die hond. Als ik op mijn werk ben, overvalt me soms een gevoel van gemis. Het is bijna als met een baby; Loes hoort al helemaal bij het gezin."

 
Ze verhaart niet. Ideaal!
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden