Het is feest: de miljoenen voor de Marker Wadden zijn binnen

Het geld voor de Marker Wadden is eindelijk bij elkaar. Beeld ANP
Het geld voor de Marker Wadden is eindelijk bij elkaar.Beeld ANP

Na jaren van geld bijeensprokkelen is het zover: de financiering van vijf eilanden in het Markermeer is rond.

Zelfs bij grauw, nat en kil weer, heeft de bult in het donkere Markermeer iets exotisch. Als een geelbruine puist ligt het kale zandeiland in het water tussen Lelystad en Enkhuizen. Straks wordt dit een domein van watervogels en recreanten. Nieuw land. Hollands glorie.

Gisteren is er een feestje gevierd op dit onbewoonde streepje land, de Marker Wadden. Het eerste eiland ligt er. En het geld voor nog vier is binnen. Deze zomer wordt het tweede eiland opgeleverd. Aan boord van partyschip Moby Queen, midden op het Markermeer, knalden de ballonnen spontaan uit elkaar tijdens de feestredes.

Natuurbelang

Over een paar jaar is Nederland een archipel rijker. Voor het eerst in de geschiedenis is deze gebiedsuitbreiding niet ingegeven door economische motieven, maar door puur natuurbelang.

Sinds de aanleg van de Afsluitdijk en later de Houtribdijk is het Markermeer een dichte bak water, omringd door dammen en dijken. Natuurlijke oevers en ondiepe plekken zijn er niet meer waardoor het bodemleven vrijwel is verdwenen. Er zitten bijna geen vissen en schelpdieren meer. Trekvogels meden het Markermeer.

Dat zal veranderen met de aanleg van natuureilanden, een archipel van vijf zandvlakten om te beginnen. Op het eerste eiland ritselt het er nu al van de strandlopers, bontbekplevieren, sterns, meeuwen en visdiefjes. Het eerste riet steekt aarzelend de kop op uit het opgespoten zand.

Sinds kort is de financiering rond voor alle vijf eilanden. In 2020 moeten de Marker Wadden klaar zijn. Er liggen al plannen voor veel meer natuureilanden verderop. De archipel wordt uiteindelijk zo’n 1000 hectare groot, dat is zowat de helft van de binnenstad van Amsterdam. Er komen wandelpaden, honderden meters recreatiestrand, vogelkijkhutten en een jachthaven.

Geld voor onderzoek

VVD-minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu vierde gisteren het feestje van Natuurmonumenten mee en liet zich inschepen voor een tripje naar de nieuwste parel in zee.

Ze nam een cadeautje mee: 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek naar het natuurherstel in het Markermeer. De eilandengroep wordt gezien als een van de grootste natuurherstel-projecten in West-Europa. Gehoopt wordt dat met de ingreep dat het bijna ‘dode’ Markermeer weer een levend natuurgebied wordt. De archipel helpen bij het oplossen van de dikke slibdeken die zich op de bodem van het meer heeft gevormd.

De minister hoopt dat de innovatieve technieken die in het Markermeer worden uitgeprobeerd, op termijn ook elders in de wereld kunnen worden toegepast. De eiland vangen het slib op, waardoor het water in het meer waarschijnlijk veel helder zal worden. “Er ligt hier straks een schat aan informatie over slib, bodem en natuur”, aldus Schultz.

Onderdeel van Nieuw Land

Op termijn wil de provincie Flevoland de Marker Wadden inlijven in het nieuwe nationaal park Nieuw Land, waar ook de Oostvaarderplassen onderdeel van gaan uitmaken. “Dit wordt een waar vogelparadijs”, voorspelt André Rijsdorp, projectleider bij Natuurmonumenten.

Op verkiezingsdag 15 maart staat er op de Marker Wadden een stemhokje, ideetje van de gemeente Lelystad. Wie er wil stemmen moet nog wel even snel een kiezerspas aanvragen in de eigen gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden