Het is even klaar met de oranje overmacht

Nederlandse schaatsers maken op WK afstanden uitgebluste indruk

Rondom ijsstadion Thialf klonk het de voorbije dagen als een mantra. 'Hier zul je de komende dagen kunnen gaan zien hoe goed we waren in Sotsji.' Precies een jaar geleden, tijdens de Olympische Winterspelen, wonnen de Nederlandse schaatsers de ene naar de andere gouden medaille. Aan de boorden van de Zwarte Zee declasseerden de schaatsers de rest op de smalle ijzers tot struikelende figuranten.

Een jaar later is in Heerenveen bij de WK afstanden weinig meer over van die overmacht. Gemeten naar afstanden die ook in Rusland op het programma stonden, overvleugelden de Amerikanen de Nederlandse equipe met vier keer goud, tegen gouden medailles voor Sven Kramer (5km), Jorrit Bergsma (10km) en de mannen achtervolgingsploeg. In Sotsji was die score nog 8-0.

In Heerenveen maakte het Nederlandse schaatsen voor een flink deel een uitgebluste indruk. Typerend was de knullige wijze waarop de vrouwen achtervolgingsploeg zaterdagavond het goud aan Japan moest laten. Er was geen samenhang in de ploeg (Ireen Wüst, Marije Joling en Marrit Leenstra), terwijl de formatie in Sotsji de beste was.

Van die gouden ploeg waren Jorien ter Mors (lichte vorm van overtraining) en Lotte van Beek (herstellende van een knieblessure na val op skivakantie) in Thialf afwezig. Het gemis liet zich voelen. Wüst, met twee keer goud de koningin van Sotsji, veroverde in Thialf drie zilveren plakken. Ze erkende dat ze in de toekomst wellicht wel wat wedstrijden moet laten schieten om frisser te zijn.

Ook bij de mannen vielen er flinke gaten in de klasseringen. De redenen daarvoor waren divers, hoewel er voor de goede ziener een samenhang in te ontdekken valt. Jan Blokhuijsen kampte met motivatieproblemen, Koen Verweij (brons op de 1500 meter) nam het er bewust van in de zomer en liet zich de nieuwe aandacht goed smaken, Jan Smeekens worstelde met een rugblessure en Michel Mulder reed in het najaar in Argentinië nog het WK inline-skating. Hij was niet in staat die moeilijke keuzes te maken die de vorm in een sportjaar bepalen; waar iets niét doen soms belangrijker is dan iets wel doen. Dat Mulder op zondag nog terugkwam en achter Pavel Koelizjnikov zilver won op de 500 meter, tekende zijn klasse.

Slechts twee Nederlandse mannen wisten echt boven de misère uit te steken en haalden hun niveau uit Sotsji: Jorrit Bergsma en Sven Kramer, die op donderdag de 10 kilometer liet schieten en het zaterdagse hoogtepunt voor zijn rekening nam door in een hoogstaand duel de vijf kilometer te winnen in een zeer snelle tijd van 6.09,65, een verbetering van zijn baanrecord.

Het WK afstanden markeerde de wederopstanding van een aantal Amerikaanse schaatsers. Heather Richardson (500 meter), Brittany Bowe (1000 en 1500 meter) en vooral de winst van Shani Davis (1000 meter) gaven het toernooi cachet.

De meest besproken zeges waren voor de Russen. Pavel Koelizjnikov vermorzelde iedereen op de 500 meter en Denis Joeskov won in een formidabele tijd voor een laaglandbaan (1.43,36) de 1500 meter. Joeskov zorgde er zo voor dat een nieuwe barrière in zicht kwam, de grens van 1.41. Mogelijk zal hij daartoe begin maart in staat zijn als de schaatsers op het snelle ijs van Calgary strijden om het WK allround.

Sta er trouwens ook niet van te kijken als Sven Kramer, opgejaagd door Joeskov (derde op het voorbije EK allround), zich genoodzaakt voelt tijdens dat toernooi een aanval te doen op zijn wereldrecords op de vijf of tien kilometer. "Zou wel eens kunnen", zei Kramer. "Je moet doen wat nodig is."

Dat was er dus niet veranderd, de bravoure van Nederlands meest in het oog springende schaatser. Kramer: "Als ik beter word hebben de anderen er hun handen vol aan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden