Het is erop of eronder voor ijshockeyers

Na twee nederlagen moet Nederland winnen van Spanje om kans te houden op medaille bij B-WK

Bondscoach Tommie Hartogs is duidelijk: "Spanje is een land waar we gewoon van moeten winnen. Wij hebben meer snelheid en techniek." De Nederlandse ijshockeyers nemen het vanmiddag in Boedapest op tegen de Zuid-Europeanen. Inzet van de wedstrijd is een bronzen medaille bij het WK IJshockey Division I, vroeger aangeduid met de naam B-WK. Wil Nederland daar aanspraak op maken, dan zullen de ijshockeyers vrijdag ook nog Zuid-Korea aan de kant moeten zetten.

Een medaille was vooraf het doel van Hartogs. Dat is nog steeds haalbaar, maar het nipte 3-2 verlies tegen titelfavoriet Italië afgelopen maandag liet wel een smaak van teleurstelling achter. "Er had meer in die wedstrijd gezeten", weet Hartogs. Zeker omdat de eerste goal van de Italianen - al na 21 seconden spelen - volgens hem afgekeurd had moeten worden wegens obstructie, interference in ijshockey-jargon.

Dat neemt niet weg dat Nederland te snel ook met 2-0 achter kwam, vindt speler Mickey Bastings. "We kwamen daarna nog wel terug tot 2-2, maar gaven de wedstrijd alsnog uit handen." Nu moet Nederland niet alleen winnen van Spanje om zicht te houden op een medaille, maar ook om degradatie naar het C-WK te voorkomen.

Toch is de sfeer in het team goed, zegt Hartogs. Ondanks het verlies tegen Italië en de eerdere, wat geflatteerde 7-3 nederlaag in de openingswedstrijd tegen gastland Hongarije, heeft hij zijn team namelijk wel goed zien spelen. "We zien dat de afstand tot die twee sterke landen kleiner is geworden. Een paar jaar geleden verloren we nog met grote cijfers van een ploeg als Italië."

Bovendien moet Nederland aan het begin van elk WK wennen aan het hoge speltempo. Het is nogal een verschil in niveau met de Nederlandse competitie. Ook tijdens de vorige twee WK's gingen daardoor de eerste twee wedstrijden verloren. "Iedere speler is hier van de eerste tot de zestigste minuut supergeconcentreerd", zegt Bastings. "De schoten zijn net wat beter. Het gaat allemaal net iets sneller. En de tegenstanders zijn fysiek sterker."

Bastings debuteerde afgelopen weekeinde op het WK-podium, tegen Hongarije. "Ik was van tevoren natuurlijk al wat gespannen, en dan sta je opeens in een stadion met bijna 10.000 mensen", zegt hij. Eveneens een reusachtig verschil met de beperkte belangstelling in Nederland. Maar het kippenvel voelde goed. "Tijdens de wedstrijd vloeide de spanning snel van me af."

Tegen Spanje zal Nederland vooral moeten proberen een speler voor de goal van de tegenstander te krijgen, blikte coach Hartogs gisteren alvast vooruit naar de cruciale wedstrijd van vanmiddag. "Zij spelen defensief heel compact, met veel mensen kort voor hun goal. Wij zullen dus met name kansen krijgen om van de zijkanten te schieten. Er moet dan iemand in het midden voor hun doel staan die het zicht van de goalie kan belemmeren."

Zuid-Korea lijkt op papier een zwaardere dobber. Hartogs: "Zij hebben heel snelle schaatsers. Daar zullen wij ons op moeten instellen." Gelukkig is juist het strategisch inzicht de kracht van het Nederlands team, meent Bastings. "En niemand van ons onderschat Spanje", benadrukt hij. Want Spanje mag dan doorgaans voornamelijk worden geassocieerd met zon, zee en strand, de mentaal sterke Spanjaarden gaan op het ijs zestig minuten lang tot het uiterste.

Vijfde, vierde... en nu hopelijk derde
Nederland doet bij ijshockey al sinds jaar en dag mee in de Divison I - het voormalig B-WK. Alleen in 1981 mocht Nederland even aantreden op het 'echte' WK. Dat was met het succesteam dat in 1980 ook deelnam aan de Spelen in Lake Placid. Daarna draaide Nederland altijd constant mee in de mondiale middenmoot. Op een dipje in 1988 na, toen Nederland voor één jaar degradeerde naar het C-WK.

Naast Nederland strijden deze week in Boedapest nog vier andere landen om de titel: gastland Hongarije, Italië, Spanje en Zuid-Korea. Het sterke Japan meldde zich af voor het toernooi vanwege de aardbeving in dat land vorige maand. "Maar ook voor wij dat hoorden, was de derde plek ons doel", zegt bondscoach Hartogs. "Twee jaar geleden eindigden we als vijfde en vorig jaar als vierde. Elk jaar komen we een stapje hoger."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden