'Het is een kwestie van oefenen en nog eens oefenen'

72-jarige e-mailt, chat, surft en downloadt muziek

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Internet is inmiddels het 'vriendje' geworden van Ria van Gestel (72) uit Oirschot. Elke dag zit ze een uurtje achter de computer. Wat kletsen met familie en vrienden via MSN Messenger, mailtjes ontvangen en sturen, muziek draaien of virtueel een bezoekje brengen aan een museum of een mooie stad. Van Gestel draait er haar hand niet meer voor om. "Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen."

Ze had nog nooit een computer aangeraakt toen ze zich drie jaar geleden meldde voor de beginnerscursus internet die ouderenbond Unie KBO in haar woonplaats aanbood. Ze stoomde door naar de vervolgcursus en knoopte er nog een fotocursus aan vast. "Dat viel wat tegen, want best pittig."

Een foto opslaan en versturen als bijlage lukt wel, maar als het ingewikkelder wordt, moet ze vaak afhaken. "Dan wordt het moeilijker, zeker als je niemand om je heen hebt die je kan helpen. De kinderen hebben het druk, dus die wil je niet lastigvallen, en mijn man maakt wel gebruik van internet, maar kan niet helpen met ingewikkelde dingen."

Aan internetbankieren doen de Van Gestels tegenwoordig ook, al gaan ze daar wel voorzichtig mee om. En onlangs boekten ze met z'n tweeën voor het eerst via internet een vakantie naar Turkije. "We kregen hulp aangeboden, maar we zeiden: we wagen het erop. Dat was wel spannend, want je vraagt je af of je wel de vakantie krijgt waarvoor je betaald hebt. Ach, zo langzamerhand raak je vertrouwd met allerlei mogelijkheden."

Zo heeft ze ook Facebook ontdekt, maar daar maakt ze weinig gebruik van. "Ik ben daar wat huiverig voor. Je gaat de hele wereld over, zeg ik altijd maar. Ik zal nooit allemaal verhalen op Facebook zetten, ik wil niet door iedereen getraceerd kunnen worden. Want dat heb ik inmiddels wel geleerd: je moet nooit dingen doen die je niet vertrouwt."

Het meeste plezier beleeft ze aan contacten met anderen. "Ik ben nu nog wel mobiel, maar stel dat dat verandert, dan houd ik wel contact met de buitenwereld. Tenminste, als ik anderen in mijn omgeving meekrijg. Want mijn één jaar oudere zus en mijn vriendin zijn nog niet zover. Die zeggen steeds: 'Het lukt me niet', of 'Ik heb er geen tijd voor'. Tja, het is natuurlijk wel een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Anders kom je er niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden