Het is een hype, maar is een marathon rennen wel zo gezond?

Marathonlopers in Berlijn Beeld epa
Marathonlopers in BerlijnBeeld epa

42,195 kilometer afzien. Een toenemend aantal hardlopers legt zich erop toe om de marathon te rennen en waant zich actiever dan de gemiddelde bankhanger. Is dat wel zo? Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat deze diehard hardlopers net zo vaak onderuit gezakt zitten als niet-lopers.

Tot nu toe werd gedacht dat intensief bewegen inactiviteit -en dus bankhangen- verdrong. Een enquête onder 200 deelnemers van de marathon in New York die komende zondag plaatsvind, wijst anders uit. De gemiddelde Amerikaan zit zo'n acht uur per dag, maar marathonlopers zitten zelfs tien uur per dag. De lopers zijn weliswaar zeven uur per week aan het ploeteren om de marathon te kunnen rennen, maar op hun vrije dag worden vooral de billen intensief gebruikt. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Texas.

Marathonlopers wanen zich door hun intensieve bewegingspatroon vrij van gezondheidsrisico's. Zowel het lange zitten als het zeer intense bewegen zou hen echter parten kunnen spelen. Zo wijst Australisch onderzoek uit dat te veel zitten het leven van 25-plussers aanzienlijk verkort. Mensen die per dag zes of meer uur televisie kijken leven gemiddeld vijf jaar korter dan personen die hun tijd anders besteden. Zelfs de vereiste dertig minuten intensief bewegen per dag brengen hier geen verschil in.

Dan is er nog het harde trainen voor de marathon. Niet alleen is hardlopen blessuregevoelig, maar volgens hoogleraar Maria Hopman wordt ook steeds duidelijker dat er bij extreem veel sporten op hoog niveau veranderingen optreden in de hartspier. Anderhalve week geleden zei de integratieve fysiologe in Trouw: "Op MRI-beelden zie je meer bindweefselvorming dan normaal. Dat zijn een soort littekens. De betekenis daarvan weten we nog niet."

Zeer intensief bewegen maakt je dus niet per definitie gezonder. Volgens hardloper Evert Verhagen is het menselijk lichaam niet eens geschikt om een marathon te lopen. Zelf doet hij het graag, maar die ruim 42 kilometer is veel te ver. Na 30 tot 35 kilometer is de brandstofvoorrad van koolhydraten in bloed, spieren en lever normaalgesproken op en wacht de gevreesde man met de hamer.

Hopman nuanceert het Amerikaanse onderzoek en de bezorgdheid van hardloper Verhagen. Nederland telt volgens onderzoeksbureau TNO 1,6 miljoen wekelijkse hardlopers, van wie negentig procent rent uit gezondheidsoverwegingen. Volgens Hopman niets mis mee. "Omdat ze hardlopen, leven ze verder waarschijnlijk ook gezonder. Ze nemen wat vaker de fiets, ze zijn actiever in het dagelijks leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden