Filmrecensie

Het is een huiveringwekkend complot, maar of het klopt?

Mads Brügger (links) op zoek. Beeld
Mads Brügger (links) op zoek.

Cold Case Hammerskjöld
Regie: Mads Brügger
★★★☆☆

In 1961 kwam bij een vliegtuigongeluk boven toenmalig Rhodesië de Zweedse secretaris-generaal van de Verenigde Naties om het leven: Dag Hammarskjöld. Een fout van de piloot, luidde de officiële toedracht. Maar al snel kwamen er aanwijzingen voor een mogelijke aanslag. Toch is de zaak nooit opgehelderd.

De Deense documentairemaker Mads Brügger duikt in het mysterie rond de ‘koppige idealist’ die eerlijke relaties tussen postkoloniaal Afrika en het Westen voorstond. Samen met een Zweedse privé-detective reist Brügger naar midden-Afrika om getuigen van toen te spreken en met een metaaldetector de ongelukslocatie te onderzoeken. Het is het begin van een wonderlijke film die rap een nieuwe richting krijgt. 

Rillingen

Mads Brügger is geen doorsnee documentarist. In ‘The Ambassador’ (2011) ging hij gekleed in jungletenue naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om aan te tonen hoe makkelijk het is een diplomatieke status te kopen en schimmige zakendeals te sluiten. Brügger houdt van drama, mysterie, show en ironie. Ook nu is hij de dandy-onderzoeker die als Kuifje in Afrika een complot boven water haalt dat je de rillingen op de rug bezorgt. Maar of het klopt?

De filmmaker is het ene moment interviewer, het volgende speler in een toneelstukje waarin hij zijn filmscript dicteert aan een secretaresse. Hij kleedt zich in geheel wit, net zoals ‘de slechterik’ in het verhaal dat hij onthult, en steekt een Cubaanse sigaar op om een doorbraakje te vieren. Zelfreflectieve beelden die soms grappig zijn, meestal ongemakkelijk maken en meer zeggen over Brüggers ijdelheid dan betrouwbaarheid. 

Bedenkelijk

Blank extremisme en een geheimzinnige speelkaart die op het lichaam van Hammerskjöld zou zijn gevonden, raken verweven met getuigenissen over dubieuze militia en complottheorieën over de verspreiding van aids. Als kijker dreig je het overzicht te verliezen. “Ja, het ís heel ingewikkeld”, erkent de maker tegenover zijn beduusde secretaresse. Toch is dat geen excuus om een film af te leveren die ferme, maar bedenkelijk gefundeerde uitspraken doet. De grootste verdienste van ‘Cold Case Hammarskjöld’, op het Movies that Matter-festival bekroond met de Camera Justitia-award, is de aandacht vestigen op een raadsel dat zou moeten worden opgelost: de zaak-Hammarskjöld.

Filmrecensies 

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden