Het is een complot!

Vooral mensen die op PVV en SP stemmen, geloven in complotten. Stemmers op christelijke partijen zijn het minst vatbaar voor samenzweringstheorieën.

ROMANA ABELS EN DORIEN PELS

Je bent niet kierewiet als je in ufo's gelooft. Dan zouden namelijk veel te veel mensen kierewiet zijn. Want alleen al van de mensen die op de PVV stemmen, gelooft meer dan een kwart in vliegende schotels. Zij, én bijna een kwart van de 50Plus-aanhang, meer dan vijftien procent van de GroenLinksers, en een achtste van de PvdA- en SP-stemmers. Allemaal geven ze aan het waarschijnlijk te achten dat overheden verzwijgen dat er met enige regelmaat ufo's op aarde landen. Dat ontdekten twee onderzoekers van de Amsterdamse Vrije Universiteit.

Het geloof dat in Nederland wordt samengezworen om de waarheid te verdoezelen is veel groter dan gedacht, zo ontdekten André Krouwel en Jan-Willem van Prooijen. Vooral mensen die PVV of SP stemmen, nemen stellingen waarin bijvoorbeeld de CIA een politicus vermoordt, gemakkelijk voor waarheid aan. Krouwel is politicoloog en directeur van Kieskompas dat het onderzoek samen met Ipsos uitvoerde. Zijn collega Van Prooijen is sociaal psycholoog en doet onderzoek naar samenzweringstheorieën. Eerder ontdekte hij dat mensen in het algemeen nogal vatbaar zijn voor complottheorieën, als het gaat om grote dramatische gebeurtenissen. De afgelopen tijd onderzochten Krouwel en Van Prooijen welke Nederlanders in welke complotten geloven. Ze vroegen een representatieve groep Nederlanders naar hun stemgedrag en hun geloof in negen verschillende - maar behoorlijk gangbare - samenzweringstheorieën, variërend van 'De dood van Lady Di was het werk van de Britse geheime dienst' tot 'Met enige regelmaat landen ufo's op aarde'.

Wat bleek? Wie zich politiek aan de uitersten bevindt en PVV of SP stemt, gelooft buitenproportioneel vaak dat een geheime macht dingen bepaalt. Wie zegt te stemmen op een christelijke partij gelooft minder vaak in complotten, behalve als het gaat om het klimaat. Onder CDA-, ChristenUnie- en SGP-kiezers zitten er wel veel die geloven in de stelling: 'de opwarming van het klimaat wordt door onderzoekers bewust overdreven'. Verder zijn er 'linkse' en 'rechtse' complotten. Zo geloven PvdA'ers vaak in stellingen die complotten van banken veronderstellen, en zijn VVD'ers snel geneigd de opwarming van de aarde als samenzwering van de wetenschap te zien. Dat politici regelmatig omgekocht worden door grote bedrijven en belangengroepen, is de breedst gedragen samenzweringsgedachte.

DE VERDIEPING 2|3

Dat kan toch geen toeval zijn

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden