Reportage

‘Het is een afvalpunt, geen vuilnisberg’

Gedumpt afval in Tilburg

Cameratoezicht bij afvalcontainers lijkt op het eerste gezicht te werken in Almelo. Tilburger Remco Poortvliet strijdt voor ook zo’n spiedend oog in zijn wijk. 

Geen matrassen. Geen tuintafels, bankstellen of ander grof vuil. Geen berg met volle vuilniszakken en geen lege kartonnen dozen waar televisies of bananen in zaten. Slechts een enkel plastic tasje vol met kleerhangers ligt naast een rij ondergrondse afvalcontainers achter het Almelose winkelcentrum De Gors.

Sorteert de camera die sinds vijf dagen de containers in Almelo bewaakt nu al effect? Wethouder Eugène van Mierlo (CDA) van Almelo hoopt het, maar kan dat op zo’n korte termijn niet hard maken. Het kan natuurlijk dat eventuele troep net is opgehaald door de plaatselijke vuilverwerker.

Grote stapels

Het tegenovergestelde beeld is regelmatig werkelijkheid bij een rij containers in de Tilburgse wijk Koolhoven, zo laten buurtbewoners weten. Grote stapels karton, oude kussens en zakken restafval die zijn opengescheurd liggen er doorgaans op een hoop. Met een beetje pech waait de troep het fietspad op of het naastgelegen bos in.

Zowel in Almelo als Tilburg is er sinds kort cameratoezicht op plaatsen waar veel afval wordt gedumpt. De camera’s zijn onderdeel van een proef om erachter te komen of deze vorm van toezicht werkt. Zo ja, dan komen er wellicht meer camera’s bij. 

Bij De Gors in Almelo hangt al een camera, de Tilburgse wijk Koolhoven werd tot verdriet van de Tilburger Remco Poortvliet door de gemeente niet uitverkozen als ‘afvalhotspot’. Hij stoort zich mateloos aan de troep die bij de ondergrondse afvalcontainers in zijn wijk Koolhoven wordt gedumpt. Vorig jaar startte Poortvliet een petitie voor cameratoezicht bij het afvalbrengpunt. “Los van de kosten pleit voor ik voor bewakingscamera’s bij elke container. Al is het maar een dummy, het idee van een camera schrikt mensen af.”

Vijfhonderd Tilburgers ondertekenden de petitie, maar door een gebeurtenis in de privésfeer stond de actie van Poortvliet tijdelijk op een laag pitje. Sinds deze maand heeft hij de handschoen weer opgepakt in zijn strijd tegen afvaldump. Angst voor een inbreuk op zijn privacy door de camerabewaking heeft Poortvliet niet. “Ik hecht veel aan mijn privacy, maar als het systeem wordt beheerd door de gemeente of politie zie ik geen problemen.”

Waarschuwingsbordjes

De Almelose Marie-José te Riet gooit twee zakken textiel in de daarvoor bedoelde containers bij winkelcentrum De Gors. “Camerabewaking? Waar?”, zegt ze. De verplichte witte waarschuwingsbordjes met daarop ‘cameratoezicht’ zijn haar ontgaan. “Nu je het zegt, het is hier wel erg netjes, ja. Soms moet je je hier al struikelend een weg banen door het afval, het is goed dat de gemeente daar iets tegen doet.” Privacy is ook voor haar geen punt: “Ik heb niets te verbergen.” Toch twijfelt Te Riet of cameratoezicht werkt. “Ik ben bang dat het probleem zich verplaatst naar een andere milieustraat of naar plekken waar geen camera’s hangen.”

Wethouder Van Mierlo erkent dat mensen ergens anders het afval kunnen dumpen. Daarom heeft de gemeente een plan gemaakt voor veel meer vuilnisplekken. Bij sommige hangen nu camera’s, bij andere worden speciale drukmatten neergelegd: gooit iemand afval naast de container dan licht de mat op, en is er een afkeurend geluid te horen. “Het dumpen van afval is vooral een gedragsprobleem”, zegt Van Mierlo. “Sinds vorig jaar kunnen mensen 500 kilogram restafval gratis wegbrengen naar een afvalbrengpunt, een oude tuinset weegt nooit zoveel. Ja: de camera’s zijn er om notoire dumpers te beboeten, maar we gaan ook uit van een preventieve werking van camerabewaking en hopen dat mensen het afvalbrengpunt nu wel weten te vinden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden