OpinieKlimaat

Het is doodstil op ‘Klimaatprinsjesdag’

De Kamer zou vandaag de klimaatdoelen tegen het licht houden. Maar er is niemand, terwijl er zoveel mis is, aldus Hugo Hooijer, beleidsadviseur landbouw en klimaat Oxfam Novib.

Het was een rustige week in Den Haag. Geen boze boeren, de Kamer op reces. Ook vandaag, de vierde donderdag in oktober, wat eigenlijk ‘Klimaatprinsjesdag’ zou moeten zijn.

In de Klimaatwet die de Tweede Kamer in december 2018 aannam was het een ernstige afspraak: elk jaar zou de Kamer een aparte ‘Prinsjesdag’ houden, alleen over klimaat. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekent dan hoe het ervoor staat met de klimaatdoelstellingen. Het kabinet moet reageren met een Klimaatnota.

Maar het is dus reces. Op de Kameragenda staat niets over een Klimaatprinsjesdag. Alsof er niks te bespreken valt over klimaat.

Om maar een voorbeeld te noemen: Nederland geeft veel te weinig steun aan ontwikkelingslanden om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. In het Klimaatakkoord van Parijs (2015) werd vastgelegd dat vanaf 2020 rijke landen ontwikkelingslanden moeten steunen met 100 miljard dollar per jaar. Zij hebben nauwelijks bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar ondervinden er nu al de ontwrichtende gevolgen van met overstromingen, verwoestende orkanen en extreme droogte.

Een gat van 130 miljoen valt niet mee

Als ondertekenaar van het Klimaatakkoord van Parijs moet Nederland ook zijn steentje bijdragen. De Algemene Rekenkamer berekende Nederlands fair share op 1,25 miljard euro per jaar. Uit de Miljoenennota blijkt dat Nederland de 1,25 miljard euro klimaatsteun niet gaat halen. In de begroting voor 2020 komt de regering tot slechts 1,12 miljard euro. Een gat van 130 miljoen.

Nou lijkt een tekort van 130 miljoen op een totaal van 1,25 miljard euro mee te vallen. Maar Nederland telt ook bedrijfsinvesteringen mee als klimaatsteun. Hiervan is bekend dat ze vrijwel nooit ten goede komen aan de allerarmsten.

Dat is niet gek, want bedrijven investeren natuurlijk alleen in klimaatmaatregelen als er iets mee te verdienen valt. Als bedrijven het niet doen – en dat gaan ze zeker niet doen – moeten overheden de financiering opbrengen voor maatregelen die ook mensen in arme gebieden in staat stellen aanpassingen te doen. Het is niet uit te leggen dat een land als Nederland de beloften van het Klimaatakkoord niet nakomt. Onze premier sloeg zich tijdens de laatste klimaattop op 23 september nog op de borst, omdat Nederland zo’n verdraaid keurig pakket klimaatafspraken bij elkaar heeft gepolderd.

Waar blijft de beloofde klimaatsteun?

Berekeningen zijn geduldig, net als de politieke discussie daarover. Maar ontwikkelingslanden staat het water aan de lippen en van al het geld dat hun plechtig is toegezegd hebben zij nog bar weinig gezien.

Terwijl wij achter onze dijken nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden op een stijgende zeespiegel in de toekomst, zijn in veel arme landen de gevolgen van klimaatverandering nu al aan de orde van de dag.

Klimaatverandering is een grote destabiliserende factor in arme landen. Naast conflict is het de belangrijkste oorzaak van de toename van honger. Decennialang daalde het aantal ondervoede mensen in de wereld, maar de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, meldt dat dit nu weer toeneemt.

Nederland heeft als handelsland geen enkele baat bij een instabiele wereld. Bijdragen aan internationale stabiliteit kan gerust een direct Nederlands belang genoemd worden. En wat is er eigenlijk gebeurd met het nakomen van afspraken?

Er is genoeg te bespreken op de eerste Klimaatprinsjesdag. Maar waar is die gebleven? En waar blijft de beloofde klimaatsteun voor arme landen?

Lees ook:

Klaver steunt klimaatplannen coalitie alleen als er een CO2-heffing komt voor de industrie

GroenLinks verhoogt de druk op de coalitie om een CO2-belasting voor de grote industrie in te voeren. De oppositiepartij presenteert een initiatiefwet die regelt dat de ‘vervuiler betaalt’, aldus fractievoorzitter Jesse Klaver.

Kijk bij rijksfinanciën naar hier en nu, maar ook naar later en elders

Minister Hoekstra presenteerde op Verantwoordingsdag, 15 mei, mooie financiële cijfers. Maar wat ontbreekt zijn zaken hoe we er met zaken voorstaan als geluk en gezondheid en welke impact onze welvaart op de rest van de wereld heeft. Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, pleit daar meer oog voor te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden