'Het is de combinatie van de kruiden en de curry, het gehakt en de vruchten'

Karin Luiten

Constance Hage (44), stewardess/hoofdredactrice uit Amersfoort:

„Voordat ik ging vliegen had ik nog nooit van bobotie gehoord, maar ik kom regelmatig in Afrika en daar heb ik er ooit mee kennisgemaakt. Ik weet nog goed de allereerste keer. Ik was met mijn zus Anouck (ook stewardess) op safari in Madikwe (Zuid-Afrika) en we hadden mijn vader meegenomen zodat hij eens gezellig met zijn vliegende dochters mee op reis ging. Voor hem was het bovendien zijn eerste safari. Toen we op een ochtend terugkwamen van een gamedrive had de kok van Jaci’s Lodge, waar we logeerden, bobotie klaargemaakt, als onderdeel van een complete brunch. Het gerecht was bereid in een kookpot die aan een ketting boven het vuur hing en het rook heerlijk. Ik was meteen verkocht!

Het is de combinatie van de kruiden en de curry, het gehakt en natuurlijk de (verse) vruchten samen met de rijst.

Omdat ik maar bleef opscheppen vroeg de kok of ik soms het recept wilde hebben. Ja graag! Sindsdien hebben we het bij de KLM ook een keer op het menu gehad, maar een opgewarmde bobotie uit een vliegtuigoven is natuurlijk nooit zo lekker als zelfgemaakt.

Thuis maak ik het regelmatig, zeker omdat een hoop mensen het alleen maar kennen uit zo’n pak ’wereldgerecht’. Dat komt mijn keuken niet in hoor. Het is zo ontzettend makkelijk en snel om zelf te maken, en veel lekkerder! Ik hou me altijd aan dat ene recept van toen, maar soms laat ik het brood eruit en doe er nog meer vers fruit in.

Afgelopen week was ik nog in Kenia en daar heb ik het ook weer gegeten. Nu zat er bovenop een soort saus van passievrucht; leuk om te zien dat elke kok weer zijn eigen draai eraan geeft.”

750 g rundergehakt, 1 (verse) ananas, 2 bananen, 2 appels, 1 grote ui, 1 knoflookteen, 4 laurierbladeren, 2 oudbakken witte boterhammen, 250 ml melk, 3 eieren, 2 eetlepel kerriepoeder, 50 gram amandelschaafsel, scheut plantaardige olie

Bobotie (ook vaak geschreven als ’boboti’) werd al in de zeventiende eeuw gesignaleerd in Kaap de Goede Hoop, dus dit is met stip het oudste gerecht in De Heimweekeuken tot nu toe. Constance Hage gebruikt er een gietijzeren stoofpan voor die je in de oven kunt schuiven, maar dat kan niet met elke pan. Schep in dat geval halverwege alles halverwege over in een ovenschaal. Constance: „Je kunt dit gerecht prima van tevoren klaarmaken en pas in de oven zetten als je het nodig hebt.” Nog een tip: als je het extra smeuïg wilt, neem je half-om-halfgehakt, of je voegt een scheut ananassap toe.

Verwarm de oven voor op 160°C. Snipper de ui en de knoflook. Snij de ananas, banaan en appel in blokjes. Verhit wat olie in een braadpan, liefst eentje die ook in de oven kan. Fruit daarin de ui, knoflook en de fruitblokjes samen met het kerriepoeder. Daarna gaan de laurierbladeren erbij, het gehakt, plus zout en peper. Bak het gehakt rul in circa tien minuten.

Week het brood in de melk tot het zacht is en knijp uit (maar bewaar de melk). Roer het brood door het gehaktmengsel. Klop in een kom de eieren los met de melk en giet de helft in de pan. Roer alles door elkaar. Als je geen ovenvaste pan hebt, is dit het moment om alles over te hevelen naar een ovenschaal. Strijk de bovenkant glad. Giet nu de rest van het ei-melkmengsel erover en bestrooi met het amandelschaafsel. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en zet een uur in de oven.

Constance eet dit met witte rijst gemengd met wilde rijst, waar ze tijdens het koken een handje rozijnen en zes in reepjes gesneden gedroogde abrikozen toevoegt. Een snufje koenjit zorgt voor een zonnig geel kleurtje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden