Het is de bondscoach die bepaalt wie een talent mag heten - en wanneer

T wee jochies van 18 jaar ston den gisteren voor het eerst op het trainingsveld met de grote jongens van Oranje. Of hij al stiekem even had gekeken of ze, Jetro Willems van PSV en Adam Maher van AZ, er wat van konden, was na de training de vraag aan Wesley Sneijder. "Geen twijfel over mogelijk", zei de spelmaker van Oranje.

Van voetballers is bekend dat ze snel van elkaar doorhebben wie de bal aardig kan raken en wie er toch iets minder mee overweg kan. Met zo'n eerste oordeel wordt volgens vastgebeitelde lijnen van de nu eenmaal Darwiniaanse natuurlijke selectie meestal al bepaald of de nieuweling zich beter nog even gedeisd kan houden, aan de zijkanten bijvoorbeeld van een partijspelletje, of dat hem gerust al een bal in de volle drukte kan worden aangespeeld.

Reken maar dat ze - Sneijder, maar ook Robin van Persie en Rafael van der Vaart - gisteren in één oogopslag hebben gezien dat ze aan Maher wel een balletje kwijt kunnen.

Van zo'n jongen wordt het ook gepikt dat hij bij de loopoefeningen niet vooraan loopt, en ook overduidelijk de noodzaak er niet van inziet om daar verandering in te brengen. Iemand die er toch wat minder van kan, weet dat het maar beter is juist dan, en al moet het schokschouderend, zichtbaar z'n best te doen. Adam Maher bleek aan de ene kant al zelfverzekerd genoeg om bij tempoloopjes midden in zijn groepje te blijven lopen, en aan de andere kant zal geen grote jongen bij hém hebben gedacht dat die blaag nu als de wiedeweerga eens een paar passen harder zou moeten gaan lopen.

Met hem en met Jetro Willems heeft bondscoach Bert van Marwijk twee bijzondere talenten in elk geval voorlopig in zijn selectie gehandhaafd. Als een middenvelder die én goed kan voetballen én zich schrap zet in de duels en die daarmee een in Nederland zeldzame combinatie in zich verenigt, is Maher op deze plaats al eens uitgeroepen tot de uitzondering op mijn regel dat jonge spelers niet te vroeg en al helemaal niet te veel moeten worden geprezen. En wie door de leeftijdsgebonden foutjes van Willems heenkijkt, ziet iets wat in Nederland ook uitzonderlijk mag worden genoemd: een atletische, felle verdediger die met, zeker voor zo'n blaag, imponerend gemak met de bal aan de voet kan opstomen.

Of ze de definitieve EK-selectie halen - van Willems denk ik het, van Maher hoop ik het - is in feite een banale vraag. Minder zal hun talent er hoe dan ook niet om zijn. Interessanter is nu al de boodschap achter hun uitverkiezing. Juist omdat je onze bondscoach echt niet hoeft te vertellen dat jonge spelers niet te vroeg en te veel moeten worden geprezen en dat dat toch elke keer maar weer gebeurt, zijn deze keuzes zo prikkelend - en mogen ze in breder verband worden gezien als een behartigenswaardige les.

Van Marwijk liet Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro en Georginio Wijnaldum vallen. Leroy Fer, om er nog eens één te noemen, is in geen velden of wegen meer te bekennen. Ooit heetten zij ook talenten te zijn - Emanuelson dartelend op links, Maduro en Fer als rijzige middenvelders, Wijnaldum als vrolijke dribbelaar. Van Marwijk had de veronderstelde talenten er op dan gebaande paden nog bij kunnen houden. Maar impliciet gaf hij aan wat hoognodig eens gezegd moest worden: dat Emanuelson nog altijd een onbestemde voetballer is en Wijnaldum een ongeleid lopertje en dat, vooral, al die ooit meer of minder geprezen jongens in die categorie nooit hebben kunnen aantonen waarom hij ze wél zou moeten meenemen.

Bert van Marwijk, de bondscoach die gauw behoudend wordt genoemd of conservatief, keek dieper: naar werkelijk talent waarvan nu al is aan te geven waarom het vroeg of laat van waarde kan zijn. Prompt dringen zich lijnen op met een van zijn voorgangers, de al evenzeer van behoudzucht betichte Dick Advocaat, van wie gemakshalve nogal eens vergeten wil worden dat hij in het begin van deze eeuw vier kernspelers van nu jong liet debuteren: Wesley Sneijder, Arjen Robben, John Heitinga en Nigel de Jong.

De moraal: de goegemeente mag jubelen over het ene voetballertje na het andere, onze ervaren trainers bepalen wel wie echt een talent mag heten - en wanneer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden