Het is commercieel, komt op tv, maar lijkt op internet

UTRECHT - Internet, althans een soort internet, rukt op naar de tv. Was het tot nog toe een netwerk voor computeraars, de toepassingen komen nu ook via de buis de woonkamers binnen. Het zal niet lang duren voor elk huishouden via de tv een nieuw, commercieel internet in huis krijgt.

In de regio Haaglanden experimenteert 'Infothuis' met interactieve teletekst. Dat werkt volgens hetzelfde principe als internet: de gebruiker kan via het scherm met andere gebruikers communiceren tegen lokaal telefoontarief. Voorlopig heb je er nog een telefoon bij nodig. “Je stemt af op telekstpagina 888 en belt het nummer van Infothuis”, legt hoofdredacteur Ron Koene uit. “Via de cijfers op je telefoontoestel kun je codes drukken, waardoor je de gewenste informatie op je teletekstpagina krijgt.”

'TV-Direct' heeft teletekstruimte bij Infothuis gekocht voor een 'look & book-service' van de plaatselijke reisbureaus. De gebruiker tikt één van de op teletekst aangegeven landcodes in op de telefoon, en krijgt de laatste informatie over reisarrangementen van de aangesloten reisbureaus. Door het intikken van een nieuwe code kan een reis worden besteld. Vervolgens tik je je eigen telefoonnummer in en het reisbureau belt je terug om de zaak af te wikkelen. Het systeem is interactief, zoals dat heet, wat onder meer inhoudt dat het reisbureau ook die goedkope opengevallen plaats in het vliegtuig naar Kreta direct in het systeem kan invoeren. Wie het eerst komt die het eerst maalt. Kosten: het normale lokale telefoontarief.

De mogelijkheden lijken onuitputtelijk. Via Infothuis zijn al vijf kabelkrantedities te krijgen, een landelijke telefoongids op je tv-scherm, het woningbestand van alle corporaties in de regio Haaglanden en het elektronische clubblad van FC Den Haag. Bij vooruitstrevende middenstanders uit de buurt valt al elektronisch te winkelen. Infothuis wil landelijk worden.

Het 'internet zonder computer' wordt inmiddels al landelijk geleverd door 'W-Line'. Via teletekstpagina 889 van Eurosport kunnen vanaf iedere plaats in Nederland al last-minutereizen worden geboekt. Bedenker John Rooymans claimt dat alle benodigde informatie binnen 40 seconden op de telefoon kan worden ingetoetst, zodat die nooit meer dan een gulden (het tarief voor een minuut) kost. Voor dat geld is er ook landelijke hotelinformatie met boekingsmogelijkheid en een lijst van dagtrips en musea met plaats en prijs. Bijzonder van W-line is dat ook uitgebreide informatie per fax kan worden aangevraagd, die behoorlijk volledig blijkt. Verder biedt W-line een telefonische wekdienst en de mogelijkheid boodschappen aan andere kijkers te versturen. Ook W-line is bezig met banken en het opzetten van een landelijk winkelnet.

Habbekrats

De mogelijkheid om straks voor een habbekrats een landelijke advertentie te kunnen plaatsen, kan aanzienlijke concurrentie betekenen voor de krant. Als W-line wordt wat bedenker J. Rooymans ervan verwacht, loont het voor aanbieders om allerhande koopjes aan te bieden aan een groot publiek. Daar kan geen krant of folder tegenop.

Ook aan verbetering van het prehistorische teletekst-beeld wordt gewerkt. In het Westland experimenteert de kabelmaatschappij CAI met een 'echt' tv-internet, compleet met toetsenbordje en een speciale decoder. Rechtstreeks via de kabel, dus geen gedoe met telefoons. Als het experiment slaagt, kunnen binnenkort 450 000 Westlanders via tv met elkaar en met de melkboer communiceren.

Het beeld komt overeen met de grafische kwaliteit van de computer. En dat betekent dat het lezen van een dagblad in de originele opmaak via de tv dichtbij komt.

Internet-whizzkids gruwen vooralsnog van dit surrogaat-internet. En vooral van de commerciële informatie-stortvloed die dat straks in de gemiddelde huiskamer kan veroorzaken. Toch zitten er ook voordelen aan. Milieu- en humeurverpestende folders worden overbodig. Je kunt je tv bovendien gemakkelijker uitzetten dan je brievenbus. En mocht dat apparaat in de huiskamer dan echt helemaal nooit uit gaan, dan is er voor de echte surfers nog altijd het enige onvervalste 'World Wide Web' via de pc op zolder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden