'Het is bij Boonen puur amusement'

‘Gabber’ Tom Boonen (links) viert feest met zijn ploeggenoten na afloop van zijn allerlaatste koers.  Beeld Photo News
‘Gabber’ Tom Boonen (links) viert feest met zijn ploeggenoten na afloop van zijn allerlaatste koers.Beeld Photo News

Met een voorgekookte overwinning en de nodige danspasjes nam de Vlaamse klassiekerkoning Tom Boonen zaterdag afscheid van het peloton en zijn fans.

De verbouwereerde blikken van de wereldkampioenen Peter Sagan en Philippe Gilbert – toch wel wat gewend als het om adoratie gaat – zijn goud waard. Voor hun neus, op het po­dium, brengt Tom Boonen met soepele danspassen zijn duizenden fans in extase. “Hij is van het volk, hè.” De luidsprekers brullen oorverdovende hardcore-dreunen uit over het recreatieterrein bij Mol, Boonens thuisbasis. Het slotnummer op diens afscheidsfeest is voor gabber ‘Boewene’, het alter ego van de renner die herinnerd zal worden als groot kampioen met menselijke trekjes.

Voor tranen was het zaterdag nog veel te vroeg. Of te laat. Boonen laveerde tussen berusting en ontkenning na zijn laatste meters als profcoureur. “Die slotronde was indrukwekkend raar in mijn hoofd. Het besef kwam boven dat het nu echt gedaan was. De realiteit haalde mij ineens in.”

André Desmit heeft met wat duw- en trekwerk een plek voor het podium bemachtigd. De 71-jarige noemt zich fan vanaf het eerste uur. “Ik heb na Parijs-Roubaix geweend. Het was gedaan. Ik denk dat wij ons morgen pas realiseren dat Tom een leegte achterlaat. Vanavond in elk geval nog niet.” In het zand bij het Zilvermeer rollen fans van middelbare leeftijd over elkaar heen. Boonen, drank en voorjaarsklassiekers (de volgorde staat niet vast) waren hun ijkpunten de voorbije zestien jaar. Dit was hún afterparty.

Kermiskoers

Natuurlijk won de 36-jarige grootmeester zijn slotkoers, een criterium zoals het plechtig heet, maar eigenlijk niets meer dan een kermiskoers met een voorgekookte uitslag. Het was de 150ste zege in zijn imposante loopbaan. Zijn mooiste, vinden kenners, is zijn WK-titel uit 2005. Het was de kroon op een uitzonderlijk jaar, waarin hij voor het eerst Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen won. “Dat en 2012 springen eruit”, meent de Vlaamse wielerjournalist Guy van den Langenbergh. “Wij hadden hem in België toen eigenlijk al afgeschreven vanwege zijn uitspattingen.” Boonen verzoop na zijn jubeljaar in cocaïne, drank en vrouwen.

Zijn leven is tegenwoordig in rustiger vaarwater beland. Zaterdag hees hij, voordat de boxen ontploften, zijn tweeling op zijn armen, vergezeld door zijn vrouw. “Hij is een rolmodel voor wie topsport wil bedrijven. Niets moet, alles mag”, schetst Van den Langenbergh de opgewekte kant van de ideale Vlaamse schoonzoon. “Het is bij Boonen puur amusement.”

Boerjan Desmit (70) komt nauwelijks boven de dranghekken uit. Het kan haar plezier niet bederven. “Tom is gewoontjes gebleven. Hij is een van ons”, knikt ze goedkeurend. “Niet zoals die anderen.” Overigens is haar favoriet Gilbert, de Waal die met grote verbaasde ogen het afscheidsfeest ‘Tom Says Thanks!’ in zich opneemt. Het levert thuis gelukkig nooit mot op, lacht ze, kijkend naar haar man.

Klassiekerspecialist

Ex-renner Steven de Jongh sloeg zaterdag een voetbalwedstrijd van zijn zoontje over om er bij te kunnen zijn. De Nederlander was jarenlang de ‘machinist’ van de toen nog onverslaanbare sprinter Boonen. “Je beseft pas als je zelf gestopt bent dat koersen met Tom iets heel speciaals was. Tom was het sluitstuk van een geoliede machine. Later ontwikkelde hij zich tot een klassiekerspecialist. Ik ken weinigen die zo hard en soepel over de kasseien gingen.”

De Jongh is tegenwoordig ploegleider van Bauke Mollema en Alberto Contador. Zaterdag stapte hij met veertig andere oud-profs op de fiets. Sommigen hebben vanwege de extra kilootjes wat moeite om in het zadel te geraken, Paolo Bettini bijvoorbeeld. De melkwitte ledematen van voormalig Roubaix-winnaar Johan Vansummeren verraden een gerieflijk binnenleven. Ludo Dierckxens scheert zijn benen tegenwoordig nog maar zelden: het dons staat twee vingers dik.

“Je toekomstige makkers”, brult de speaker tegen Boonen. “Ze zijn nog even strak als vroeger.” Boonen staat er ontspannen bij in zijn zwarte strakke spijkerbroek en lederen jasje. Hij heeft zijn kaalheid geaccepteerd. Maar de gedachte dat hij straks doorschuift naar de rangen van ex-profs verdringt hij liever.

Dopinggebruik

De ‘Leeuw van Vlaanderen’, Johan Museeuw, wint de sprint bij de ex-profs, vlak voor De Jongh. Museeuw organiseert tegenwoordig fietsreizen, vandaar zijn vormbehoud. “Toms bijdrage aan de sport is dat hij het wielrennen weer acceptabel heeft gemaakt”, stelt Museeuw, goed voor drie keer winst in de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix. Hij gaf in 2007 dopinggebruik toe. “Mijn generatie veroorzaakte alleen maar problemen.”

Volgens Van den Langenbergh stond Boonen voor veel meer dan een vaandeldrager van een nieuwe generatie. “Hij oversteeg Vlaanderen. Wij hier denken vaak dat de Ronde van Vlaanderen de meest toonaangevende klassieker op aarde is. Boonen wist al snel dat Parijs-Roubaix dat eigenlijk is.” Hij had drie weken geleden heel graag de ‘Hel’ voor de vijfde maal gewonnen. Dan was hij recordhouder geworden. Boonen bleef echter steken op een dertiende plek. “Eigenlijk is daar al een tijdperk afgesloten”, oordeelt De Jongh.

André Desmit heeft het er nog steeds lastig mee. “Wie moet ik straks gaan supporteren?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden