’Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk architecten meedingen’

amsterdam – - Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol vindt het ’vanzelfsprekend’ dat er een Europese selectie komt voor het ontwerp van het Nationaal Historisch Museum (NHM). Ook als dat ertoe leidt dat een buitenlandse architect dit museum van en voor alle Nederlanders ontwerpt. „Er moet een zo breed mogelijke keuze zijn bij de architectuur van zo’n belangrijk gebouw. Het allerbeste ontwerp krijg je als zoveel mogelijk architecten meedingen.”

De rijksbouwmeester reageert zo op de discussie die architect Francine Houben (Mecanoo Architecten) aanzwengelde. Houben presenteerde twee jaar geleden met Jan Vaessen, destijds directeur van het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem, een plan voor een ’canontoren’ direct naast het openluchtmuseum, dat door minister Plasterk werd verkozen boven de inzendingen van Den Haag en Amsterdam. Van dit plan is weinig over. De NHM-directeuren willen niet uitgaan van de canon en niet pal naast het NOM zitten, maar vijf km verderop in het centrum van Arnhem. Vaessen heeft voor de Kamerleden de voorgeschiedenis op drie A4’tjes op een rij gezet, omdat hij de indruk heeft dat de informatieverstrekking onvolledig en onjuist was. Zijn conclusies: De NHM-directie is nooit werkelijk van plan geweest het nieuwe museum naast het NOM te vestigen. En er is nooit overleg geweest met het NOM, dat twee jaar op een ’ongelooflijk onfatsoenlijke’ manier is behandeld.

Houben: „Plasterk zegt nu dat mijn ontwerp niet meer dan een schets was en dat voor het definitieve ontwerp Europese aanbesteding verplicht is.” Dat is voorgeschreven bij bouwprojecten die door de rijksoverheid worden gefinancierd en waarmee meer dan 5.150.000 euro is gemoeid. Maar volgens Houben kan de aanbesteding op meer manieren worden geregeld. „Als de Tweede Kamer wil vasthouden aan de canontoren, zijn er wegen dat te realiseren zonder een Europese architectenselectie. Voor grote projecten die met overheidsgeld worden gefinancierd, kan een geïntegreerd contract worden afgesloten. Dat houdt in dat het hele proces wordt uitbesteed aan één consortium, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, financiering, exploitatie en het onderhoud. Een recent voorbeeld is de verbouwing van het ministerie van financiën, waarvoor geen architectenselectie heeft plaatsgevonden.”

Liesbeth van der Pol benadrukt dat dit een proefproject was. „Ik vind het van rijksbelang dat er een Europese architectenselectie komt, bij voorkeur een prijsvraag. Francine Houben moet beslist meedoen. Ze is een uitstekende architect.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden