Het is behelpen: miljoen minder voor NFL-baas Roger Goodell

Tsaar van American football verdient meer dan de beste spelers

MART SMEETS

De baas van de NFL (National Football League) is de best betaalde sportbobo in de Verenigde Staten Ieder jaar weer is het voor criticasters en sportvolgers een heilig moment als de NFL haar jaarcijfers, in samenwerking met de Amerikaanse belastingdienst, openbaar dient te maken.

Roger Goodell, een advocaat die door epigonisme doordrong tot de hogere sportrangen in de VS, heeft moeten inleveren, zo blijkt uit de cijfers. Was hij in 2013 nog goed voor 35 miljoen dollar per jaar (31,5 miljoen euro), nu is zijn inkomen teruggelopen tot 34,1 miljoen voor het belastingjaar 2014.

Goodell is een 56-jarige, goed uitziende zoon van een beroemde Amerikaanse senator (Charles Elsworth Goodell) die bij de NFL een goed woordje deed voor zijn zoon. Op de vraag van pa of er niet een baantje voor zijn in sport geïnteresseerde zoon/student economie was, werd Goodell junior in de jaren tachtig aangenomen als stagiair op de pr-afdeling. Hij maakte een kort uitstapje naar de New York Jets om terug te keren bij de overkoepelende organisatie NFL om in 2006 tot commissioner te worden gekozen, zeg maar de alleen heersende baas.

Door de jaren heen heeft Goodell ettelijke stormen tegen gehad die hij schijnbaar achteloos wegwerkte: zijn woord bleef wet, hij deed kritiek af met korte statements waarna vragenstellers slechts koude stilte terugkregen: mr. Goodell gaf geen antwoorden op impertinente vragen.

Diverse heikele pijnpunten binnen de NFL (huiselijk geweld van diverse spelers, scheefhangende pensioenregelingen voor oudere spelers, drugsbezit van andere spelers, de beroemde zaak rond de gemanipuleerde speelballen bij de New England Patriots en ettelijke andere ontsporingen van individuen en clubs) werden door Goodell moeiteloos gladgestreken.

Het was zijn taak de NFL tot in alles te verdedigen en voor die taak stond nou eenmaal een ruim salaris. Deze week werd bekendgemaakt hoe dat werkelijk astronomische bedrag is opgebouwd. Goodell krijgt 'slechts' 3,5 miljoen als basissalaris. Zijn jaarlijkse bonus bedraagt 26,5 miljoen, voor zijn pensioen wordt 3,5 miljoen neergelegd en onder het hoofdstuk 'andere kosten' wordt nog eens 350.000 dollar betaald.

De publieke opinie in de VS moet niet veel hebben van het gedrag van deze sportbobo. Luide hoon is soms zijn deel en bij tijden bemoeit ook de politiek zich met het doen en laten en het salaris van deze tsaar, zij het volgens geijkte lijnen: Democraten vallen erover, Republikeinen kijken de andere kant op.

Goodell heeft in de loop der jaren echter steun behouden van de 39 steenrijke clubeigenaren binnen de NFL en zolang deze club van 'tsaren' hem dekt, is Goodell veilig.

In het belastingrapport dat deze week naar buiten kwam, werd en passant nog melding gemaakt van het feit dat Goodell sinds zijn aanstelling als commissioner nu ruim 180 miljoen verdiend heeft; een bedrag dat bij lange na niet door de beste speler of best betaalde speler binnen de NFL wordt gehaald.

Een van die spelers, Sen'Derrick Marks van de Jacksonville Jaguars, reageerde op Twitter furieus: '180 miljoen en nooit een keer een flinke (fysieke) 'hit' gehad. Dit is te gek. En dan zeggen de mensen dat de spelers te veel salaris vragen.'

Goodell wordt door de moderate en zeker door de kritische (sport)pers in de VS behoorlijk onder vuur genomen, maar bij Fox-televisie wordt zijn salaris zonder enige vorm van kritiek genoemd; een vraagteken wordt niet geplaatst bij het bedrag. Het feit dat Goodells vrouw, de bekende ex-anchorwoman Jane Skinner van Fox News is, zegt in dezen veel.

Per volgend jaar zal Goodell niet meer lastig worden gevallen omtrent deze zaken omdat de NFL en de belastingdienst een andere formule gaan hanteren; openbaarmaking van de topsalarissen is daarbij niet meer wettelijk verplicht.

Overigens legt het leiden van een grote Amerikaanse sportorganisatie niemand windeieren. Major League Baseball-hoofdman Rob Manfred heeft een jaarsalaris van 20 miljoen dollar, Adam Silver van de NBA (basketbal) tekent voor 10 miljoen, NHL-baas Gary Bettman (ijshockey) is goed voor 9,6 miljoen en de baas van de PGA (golf), Tim Finchem, doet het voor 5,1 miljoen dollar. Deze vier mannen zijn allen jurist, Goodell is econoom.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden