Het is anders, maar niet beter in Spangen

Drugs, vies en onveilig, zo staat de Rotterdamse wijk Spangen landelijk bekend. Een imagocampagne moet daar verandering in brengen. De bewoners zijn sceptisch: ,,De problemen zijn niet minder geworden, maar anders.

,,Het is altijd hetzelfde liedje: geen daden maar woorden, zucht kroegbaas Rinus Vis, als hij hoort van de reclamecampagne die het imago van Spangen moet opkrikken.

Behalve voor Sparta-supporters is Vis café Het Kasteel in de Brederodestraat sinds jaar en dag toevluchtsoord voor Spangenezen, bewoners die nog betrokken zijn bij de wijk in Rotterdam-West. Daar zijn er zoveel van, zegt Vis met pijn in het hart. De problemen zijn nog altijd even groot, zegt hij, maar de mensen protesteren niet meer. ,,Ze zijn óf apathisch geworden óf ze denken: ik zit mijn tijd wel uit, ik ga toch verhuizen.

Vroeger toog hij strijk en zet naar het inspraakhalfuurtje van de deelgemeente op de donderdagavond om zijn gal te spuwen, maar dat is ook voorbij. ,,Ik moet aan mijn bloeddruk denken. De politiecommissaris van het wijkbureau komt ook nooit binnenlopen voor een biertje, constateert hij wrang. Is Spangen er toch niet wat op vooruitgegaan sinds de strijd tegen de drugsoverlast van buurtactiviste Annie Verdoold? ,,Het is anders, maar niet beter. Er zijn minder dealpanden en minder drugstoeristen. Nu hebben we de gebruikers uit het binnenland. Er wordt gedeald op straat en in auto's. En nu de tippelzone dichtgaat, nemen veel meiden van de Keileweg de vlucht hierheen met een hoop dealers eromheen.

De Brederodestraat oogt als een plaatje in vergelijking met de kop van Spangen, net voorbij de brug over de Schie. Daar heerst het vertrouwde beeld van dichtgetimmerde panden, jarenlang achterstallig onderhoud, zwerfvuil en rondhangende dealers en junks.

Aan de Mathenesserdijk is net iemand het huis uitgezet. Op de stoep staat huisraad als stille getuige, compleet met kinderwagen, koffer en matras. Een postende junk aan de Wallisweg krijgt acuut last van buikpijn als hem om een reactie op de imagocampagne wordt gevraagd. In dit stuk komen veel van de zeshonderd koopwoningen die van Spangen een betere buurt moeten maken. De eerste nieuwbouwblokken staan er al.

Koopwoningen zijn niet de oplossing voor Spangen, gelooft Vis.

,,De gemeente moet de sociale cohesie terugbrengen. Subsidieer de buurtwinkel een beetje, waar mensen een praatje maken met elkaar in plaats van elkaar te vertrappen in de supermarkt. We hebben hier ooit 101 winkels gehad. Nu moeten mensen uit Spangen met de tram naar de slager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden