TV-ColumnMaaike Bos

Het is altijd nieuws met Dionne Stax

Dionne Stax in ‘DNA Onbekend’.

Exclusief non-nieuws: het al tien jaar uitgezonden programma ‘DNA Onbekend’ (AvroTros) is terug op televisie. En toch is het nieuws, ­anders zat Dionne Stax woensdag niet bij ‘Op1’ om erover te praten nu ze het stokje van Caroline Tensen heeft overgenomen.

Het was licht pijnijk dat Tensen daar niet de eer kreeg die haar toe kwam. Stax mocht over het programma vertellen alsof het nieuw was. Lynda Haan zat ook aan tafel, de vijftiger die in aflevering één donderdag liet onderzoeken of Henk Haan echt haar vader was.

Het programma was mooi, integer, ontroerend, daar niet van. De vertelde verhalen doen de schellen van je ogen vallen. Hoorde Henk een taxichauffeur iemand zeggen: “Ik weet nog wel een goedkoop vrouwtje”, bleek het zijn ­eigen adres te zijn op dat papiertje. Hij zette zijn vrouw pas de deur uit toen hij na een lange fabrieksdienst in bed stapte bovenop een vent. Bovendien was hij als achtjarige eens hard op zijn kruis gevallen, op een muurtje. De dokter had gezegd dat hij waarschijnlijk geen kinderen meer kon krijgen. Toch hadden ze er twee.

Volgens Stax zijn het levensbepalende verhalen en dat zie je aan de kwetsbare gezichten van de mensen. Lynda’s ‘vader’ had vroeger veel aandacht voor haar gehad, haar naar sport gebracht, haar diploma’s met haar opgehaald. Haar moeder was er nooit bij. Na de breuk ging Lynda op haar vijftiende met haar vader op vakantie, en eenmaal terug bij haar moeder thuis bleef de deur voor haar dicht. Ze heeft haar moeder nooit meer gesproken. Die stierf voordat ze naar haar vader had kunnen vragen. Voor haar identiteit en gevoel van thuishoren bij Henk, is het belangrijk om te weten of ze toch van hem is. En dat soort verhalen blijft boeiend. Donderdag zagen ruim een miljoen mensen hoe Dionne Stax de uitkomst van het DNA-onderzoek aan hen voorlas.

Ze deed het beheerst, met donkere, warme stem. Het ging echt om vader en dochter, niet om haar. De tachtiger zei zijn ‘dochter’ nog vooraf: “Je blijft gewoon bij mij”, om een negatieve uitkomst te bezweren. Maar daar las Stax het verlossende woord voor: “Henk, jij bent... wél de vader van Lynda. Een medisch wonder!”

“Alsjeblieft dankjewel”, stiet de Groninger uit. Ze zijn vader en dochter. Een groter cadeau bestaat niet.

Zou Caroline Tensen hebben gekeken? Ik betwijfel het. Ze baalde als een stekker dat ze haar programma niet mocht meenemen bij haar overstap naar RTL afgelopen zomer. Stax, pas sinds oktober 2019 exclusief bij AvroTros, blijkt een waardig opvolger en dat is pijnlijk genoeg voor haar.

Verder blijkt de sturende, ‘gevoelige’ pianomuziek op het moment suprème verdwenen. Het programma lijkt iets ‘droger’ geworden, maar blijft persoonlijk betrokken. Al vraag ik me af of Stax zo’n vader en dochter een zoen moet geven wanneer ze hen opzoekt voor de uitslag. Ze zijn niet opeens vrienden ­geworden.

Ach, met Dionne is het altijd nieuws, geloof ik. De blondine spreekt tot de (mannelijke) verbeelding; als Humberto Tans vermeende minnares, en als de nieuwslezer met volgens sommige mannen te strakke truitjes aan. Ze heeft een aura dat aandacht trekt. Iets in mij zegt dan ook dat zij niet de komende tien jaar DNA Onbekend gaat doen, maar grotere ambities heeft.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden