Verkiezingsprogramma

Het is Alarmfase 1, zegt de Partij voor de Dieren

Marianne Thieme van de PvdD, hier in de Tweede Kamer.Beeld ANP

'De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht'. Zo begint de inleiding van het nieuwe verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren, getiteld 'Plan B'. Het is de opmaat naar een 36 pagina's-tellend document, dat op een tamelijk radicale wijze afstand neemt van het kabinetsbeleid.

'De huidige economie is er vooral op gericht alles was onze planeet te bieden heeft zo snel mogelijk te gelde te maken', aldus partijleider Marianne Thieme. En dat is volgens haar onhoudbaar. De aarde raakt uitgeput. 'Er is behoefte aan een Plan B, omdat er geen Planeet B is'.

Met dit programma, vanmiddag op Facebook gepresenteerd, gaan Thieme en haar rechterhand Esther Ouwehand de verkiezingscampagne in. 'Hou vast aan je idealen', luidt de ondertitel, waaruit gelijk duidelijk wordt hoe de partij zich positioneert - eigenlijk al sinds haar entree in de Tweede Kamer in 2006. Thieme en Ouwehand schuwen het 'compromisme', zoals ze zelf in het verkiezingsprogramma verwoorden.

De partij is in 2002 opgericht om politiek en maatschappij diervriendelijker te maken. Sindsdien gaan Thieme en Ouwehand door het leven als 'one issue'-politici. Het moet gezegd: de partij heeft de agenda in de loop der jaren verbreed. De blik is verruimd van het welzijn van dieren naar het voortbestaan van de hele planeet.

Saillant is dat de Partij voor de Dieren de collega's in de Tweede Kamer juist beschuldigt van 'single issue'-denken. De opstellers van het verkiezingsprogramma vatten dat samen als de 'Westerse mens en zijn portemonnee'. Eerst geld verdienen om aandacht te kunnen geven 'aan zaken die echt van belang zijn', daar moet Nederland volgens de partij vanaf.

Moeder Aarde

Cruciaal is, vindt Thieme, dat er zorgvuldiger met moeder Aarde wordt omgesprongen. De partij bepleit belasting op het gebruik van (niet duurzame) grondstoffen in plaats van belasting op arbeid. Het moet er ook toe leiden dat de export van werkgelegenheid naar lage lonenlanden stopt. Arbeid in Nederland wordt immers goedkoper.

De Partij voor de Dieren staat positief tegen een basisinkomen voor iedereen. Opvallend is het pleidooi voor een kortere werkweek, in de wetenschap dat Nederland al Europees kampioen partime-banen is. Het moet zorgen voor lagere werkloosheid en milieudruk en biedt mensen de mogelijkheid meer aan mantelzorg of vrijwilligerswerk te doen. Maar vooral de gedachte die er aan ten grondslag ligt is van belang, dat 'betaalde arbeid niet langer als het enige of voornaamste doel in het leven wordt gezien'. AOW moet vanaf 65 jaar mogelijk zijn.

Vanzelfsprekend keren de vertrouwde standpunten ook in dit program terug. Een verbod op hobbyjacht en sportvissen, een einde aan de onverdoofde rituele slacht. Een ander vast onderdeel, geen wilde dieren in het circus, heeft het regeerakkoord van dit kabinet gehaald. Het was premier Rutte zelf die dit pleidooi van de Partij voor de Dieren heeft omarmd.

Alarmerende karakter

Het zijn niet zozeer de (bekende) opvattingen van de partij die beklijven. Vooral het alarmerende karakter van het verkiezingsprogramma blijft hangen. De noodbel wordt wel heel hard geluid. Wat de Partij voor de Dieren betreft is het alles of niets: de compromisloze houding vertaalt zich in het feit dat Thieme en Ouwehand de afgelopen vier jaar het kabinet op geen enkel moment te hulp zijn geschoten. Rutte heeft inmiddels met vele partijen zaken gedaan om belangrijke akkoorden te kunnen sluiten, maar de Partij voor de Dieren werkte nooit mee. Net als SP, PVV en 50Plus overigens.

Het programma wordt over een maand op het partijcongres besproken. Dan is ook de kandidatenlijst bekend. Dat Marianne Thieme opnieuw lijsttrekker wordt is duidelijk, Esther Ouwehand zal net bij de voorgaande verkiezingen op plaats twee staan. Ouwehand heeft vorige week haar werk in de Kamer hervat, na elf maanden afwezigheid door gezondheidsproblemen. Afgaande op de peilingen mag de partij hopen op drie of zelfs vier zetels bij de komende verkiezingen.

Hoofdpunten uit het programma:

- Hogere belasting op grondstoffen, lagere op arbeid

- Inkomensafhankelijke kinderbijslag

- Drie maanden betaald ouderschapsverlof voor vaders

- Flexibele AOW-leeftijd

- Dierentuinen ombouwen tot tijdelijke opvang

- Einde aan het sportvissen, de vogelmarkten en wedstrijdvluchten met duiven

- Nederland moet totaalverbod op de vangst van tonijn bepleiten

- Afschaffen Europese landbouwsubsidies. Boeren krijgen alleen geld voor omschakelen naar ecologische landbouw

- Alle dieren in veehouderij hebben recht op vrije uitloop

- Geen diertransporten die langer dan twee uur duren

- Landbouw wordt buiten vrijhandelsverdragen als TTIP en CETA gehouden

- Natuurbeheer gaat terug van provincie naar het rijk

- Natuur wordt vrij van prikkeldraad

- Er moet klimaatwet komen, waarin onder meer staat dat in 2030 65% minder CO2 wordt uitgestoten

- In 2040 is Nederland volledig duurzaam

- Geen CO2-opslag onder Nederlandse bodem

- Gaswinning Groningen terugbrengen naar maximaal twaalf miljard kuub per jaar

- Verbod op consumentenvuurwerk

- Meer referenda, zowel raadgevend als correctief bindend

- Er komt een ministerie van duurzaamheid, verantwoordelijk voor milieu, klimaat, energie en natuur

- Dierenwelzijn wordt ondergebracht bij ministerie voor volksgezondheid

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden