Het IOC luistert, de atleten ook

Sydney is een stad naar het hart van Juan Antonio Samaranch. Ook de veelgeplaagde IOC-voorzitter houdt ervan te feesten voordat al het werk gedaan is. Wie maakte zich gisteren tijdens de openingsceremonie van de 27ste Spelen nog druk om de problemen die de olympische beweging al twee jaar teisteren?

De 110000 toeschouwers in het volgepakte stadion op Homebush Bay in ieder geval niet. Zij bleven de Australische traditie trouw. Hun voorvaderen dansten ooit de nacht in toen de eerste boot met vrouwelijke gevangenen door de Engelsen werd afgezet. Lang voordat de blanke nederzettingen enige vorm kregen.

De toekomst van het IOC is even ongewis. Desondanks kennen Samaranch en consorten het woord 'ingetogen' niet. De ouverture van Sydney2000 was massaler dan massaal. Dertienduizend artiesten en twaalfduizend atleten maakten hun opwachting tijdens de koele lenteavond. Nog eens zesduizend mensen waren achter de schermen betrokken bij de 'grootste show op aarde'.

,,Computers hebben ons in staat gesteld om iedere vier jaar een ambitieuzer programma samen te stellen'', verklaarde regisseur Ric Birch. ,,Maar de limiet van het haalbare is nu wel bereikt.''

Het moet gezegd: de vier uur durende voorstelling was prachtig. In de droom van een klein meisje herleefde gisteren de ontstaansgeschiedenis van Australië. De aboriginals werden weer verdreven door vlammen en geweergeluid, waarna het 'Wilde Westen' van de eerste immigranten de arena vulde. De jeugd in al zijn vormen en kleuren sloot eendrachtig af.

Als waren de kinderen de vijf olympische ringen, die de harmonieuze eenheid van de continenten symboliseren. Maar eenheid in wat? Noord- en Zuid-Korea kwamen onder een staande ovatie onder één vlag het stadion binnen. Ook de vier Oost-Timorese deelnemers kregen vele handen op elkaar.

De vlam brandt weer, aangestoken door de aboriginal-atlete Cathy Freeman. Een tactische keuze. Zij is de heldin van de morrende oorspronkelijke bewoners van het eiland. Het IOC heeft al vele stormen overleefd: Hitler, terrorisme, internationale boycots, doping- en omkoopschandalen.

Olivia Newton-John en John Farnham zongen gisteren 'Dare to dream'. Durf te dromen, durf te leven. Het IOC luisterde. Maar veel belangrijker nog, de atleten ook.

MEER NIEUWS OP PAGINA 11

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden