Framing

Het internet kent een nieuw fenomeen: de woedezoeker

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een Amerikaanse auteur die schrijft over sociale media, introduceert een nieuwe term: offense takers.

Hans de Bruijn

Dat zijn mensen die voortdurend het internet afstruinen, op zoek naar informatie waardoor ze zich beledigd kunnen voelen - waaraan ze aanstoot kunnen nemen. Het kunnen waarheden en halve waarheden zijn, feiten of fabels, dat doet er niet toe. Als je je maar gegriefd weet.

Het gaat om mensen die boos en verontwaardigd zijn en op zoek zijn naar bevestiging van die boosheid. Je kunt ze, vrij vertaald, ‘woedezoekers’ noemen.

Je vindt ze bij rechts en bij links. Je bent boos omdat voorstanders van Zwarte Piet ‘racisten’ worden genoemd en bent voortdurend op zoek naar voorbeelden daarvan. Je bent boos omdat marktwerking de zorg kapot maakt - en je verzamelt het ene na het andere voorbeeld waaruit blijkt dat dat inderdaad zo is. Je interesseert je totaal niet voor informatie die op het tegendeel duidt.

Met zo’n woord doe je twee dingen: je beschrijft een werkelijkheid - er bestaan inderdaad woedezoekers. Maar je creëert ook een werkelijkheid. Als er voor iets een woord is, dan bestaat het opeens. Kun je er het gesprek over aangaan: zeg, word jij niet te veel een woedezoeker?

Dankzij zo’n woord kunnen we er opeens in geïnteresseerd raken. Wie zijn die woedezoekers, wat beweegt ze, bestaan er verschillende soorten woedezoekers?

En als iemand op internet uit z’n dak gaat, wordt het opeens iets gewoons - ‘ach, weer zo’n woedezoeker’.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden