Het imago van de gladiool

Ik heb de buurman niet in droefheid zien zaaien maar wel in vreugde zien oogsten. Het ging weliswaar niet om schoven zoals we 's zondags en ook bij uitvaarten kunnen horen maar om zware bossen gladiolen. Ook van het zingend terugkeren ben ik meerdere keren per dag getuige. Bij elke schafttijd hobbelen de met zwaardlelies beladen trekkers voorbij, de radio's op volle sterkte. ,,Effe de radio thuisbrengen", zeggen de jongens die aan alle kanten aan de trekker hangen stoer. Sinds het jongeren beneden de zestien jaar verboden is bollen te pellen aan een lopende band of in een pelschuur waar heftrucks rijden, moet de vakantietijd anders worden ingevuld. Voorbij zijn de tijden dat ik een schuur vol Katwijkse Maartjes en Krijnen had die 'even' een brommer of een treinkaart bij elkaar kwamen pellen.

Volgens oud gebruik hier in de buurt mogen alle bloemen die te rijp zijn voor de veiling door omwonenden worden geplukt. Nu buurman, door mij flink opgejut, die typische gladiolenkleuren uit zijn sortiment heeft gegooid en vervangen door eigentijdse, mag ik graag een bosje snijden en de handel bespreken. Opgelucht verneem ik dat zwarte, gifgroene en blauwe gladiolen flink geld opbrengen en ik informeer ondeugend of buurman nu van plan is verandering te brengen in zijn levensstijl. Hij mag immers zo graag zeggen dat de armoe hem netjes houdt!

Voorlopig heeft hij de handen vol aan de snoeperige kleinbloemige gladiool 'Wine and Roses', die op een viooltje lijkt. In de wijdopen roze bloem zit een purperen vlek als een gezichtje, met een witte rand eromheen. En dan 'Blue Frost' met grote geplooide seringenblauwe bloemen en witte wolkachtige schaduwen. Zo'n gladiool vergt een zorgvuldig uitgezochte plantplek. Ik denk aan de roos 'Raubritter' met komvormige roze bloemen die nooit verder open lijken te gaan en die zo uitstekend gedijt op zandgrond. Zilverig blauwe distels als de tweejarige Eryngium giganteum misstaan ook niet en de breed uitstoelende blauwe hosta 'Halcyon' zal hierbij voor een rustpunt zorgen. Bij gladiolen passen nu eenmaal geen friemelplantjes.

De bolle schermen van engelwortel, Angelica 'Vicar's Mead', zullen samen met wijnrode trommelstokjes, Allium sphaerocephalon en een paar fors groeiende exemplaren van Persicaria amplexicaulia 'Rosea' ervoor zorgen dat de gladiool op een eigentijdse manier toegepast zijn oubollig imago van zich af kan schudden. Kijk nu links en rechts eens naar de gebruikswaarde van de reeds genoemde trommelstokjes die vanaf het najaar worden geplant. Ze bloeien volop, van licht tot donker. Ik heb genoten van een grote plek Astrantia major 'Lars', een van de zogenaamde Zeeuwse Knoopjes die in allerlei roze, steenrode of zilverige tinten worden aangeboden. Tussen de planten bloeiden tientallen trommelstokjes waarvan de dunne stengels op deze manier werden gesteund. Een tiental trompetlelies 'Pink Perfection' met hun parelmoerbewaasde roze bloemen hadden de taak van blikvanger op zich genomen voor degenen die al niet eerder door de zoete geur naderbij waren gelokt. Deze lelies werden in het voorjaar geplant met vijftien centimeter grond op de bol. Omdat ze van een koele voet houden is de plek tussen de Zeeuwse Knoopjes goed gevonden.

De tuinclub die eindelijk eens de daad bij het woord had gevoegd en de befaamde Engelse 'Wisley Gardens' bezocht was enthousiast over een ontwerp van Penelope Hobhouse waarbij de grijsbetegelde tuinpaden werden omzoomd door Nepeta 'Six Hills Giant' waaruit honderden trommelstokjes staken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden