Het ijskanaal moet gevuld

SALT LAKE CITY - De aanwezigheid van drie bobsleeteams in Salt Lake City moet de basis van de sport in Nederland verbreden. De bobsleebond heeft de plannen al klaar. Ook skeleton wordt een speerpunt.

,,De prestaties in Salt Lake City zijn een stimulans voor het bobsleeën in Nederland. Al moeten we ons realiseren dat het nooit een massasport zal worden'', zegt bondsvoorzitter Wiltfried Idema.

Bondscoach Tom de la Hunty heeft al een plan voor de periode 2002-2006 geschreven. De bedoeling is om vooral meer teams naar het ijskanaal te lokken. Het aantal atleten dat als remmer kan fungeren moet flink uitgebreid worden. De la Hunty wil daarbij het Engelse model gaan hanteren, door een structurele samenwerking aan te gaan met het Nederlandse leger. Het begin daarvan is met startwedstrijdjes al gemaakt. De la Hunty was lange tijd werkzaam als sportinstructeur bij de Royal Air Force en bondscoach in Engeland. Het bobsleeën is daar direct gelieerd aan Defensie.

De plannen blaken van ambitie, maar bobsleeën is in Nederland nog altijd een marginale sport. De bond telt slechts zestig leden. Ook skeleton en rodelen vallen eronder. Zes Nederlanders zijn momenteel actief in het skeleton, van wie Peter van Wees de beste is. Voor hem kwamen de Spelen nog te vroeg. Idema: ,,We hebben echt een traditie op het gebied van skeleton, hoor. In de jaren tachtig behoorde Georg Kemper tot de beste tien van de wereld. Ook in deze sport zit qua materiaal en training potentie.''

Volgens Idema is er in Salt Lake al 'uitzonderlijk' gepresteerd. Arend Glas werd in de tweezitter zestiende, terwijl dat onderdeel niet de prioriteit had. ,,Het was een veredelde premie, om baanervaring op te doen.'' Vannacht begint Glas aan het tweeluik in de viermansbob. ,,Een plaats bij de beste acht zou uniek zijn.''

De zesde plaats van Eline Jurg bij de vrouwen heeft Nederland in elk geval al verlost van de olympische figurantenrol in 1984 en 1994. ,,Eline was de beste van de rest, na de grote bobnaties Duitsland, Zwitserland en Amerika.'' Jurg wil graag door tot de Spelen van 2006. Een sportmarketingbureau helpt haar bij het opzetten van een commercieel team. Ook de andere pilote, Ilse Broeders (tiende), wil nog vier jaar proberen de sprong naar het internationale podium te maken.

Voor een groot deel zit de huidige achterstand in het materiaal. De Duitse en Zwitserse teams lopen altijd voorop. Ze profiteren van research naar het verbeteren van aerodynamica bij autofabrikant Audi. Een tweedehandsslee van olympisch kampioen Christoph Langen moet nog altijd het dubbele kosten (50000 euro) van de nieuwwaarde van de metalen sigaren van de Nederlanders.

Niettemin is er de afgelopen jaren 800000 euro geïnvesteerd in de teams van Glas, Jurg en Broeders. Dat geld kwam uit de pot van de bond, van NOC-NSF, de internationale bobsleefederatie, televisierechten en sponsors. De bodem van de schatkist van de bobsleebond is allang bereikt.

Dat weerhoudt de beleidsmakers niet van ambities. Tot Turijn 2006 is ongeveer 500000 euro per jaar nodig. Idema: ,,We moeten onze begeleiding optimaliseren. Er is ook een vaste coach nodig voor de teams die in het Europa Cup-circuit meedoen.'' Dat moet oud-bobber Han Minjon worden.

Idema is zich bewust van de kwetsbare positie van een kleine bond met grote idealen. Daarom streeft hij naar een samenwerking of zelfs fusie met de Nederlandse Ski Vereniging. Overleg is al gaande. ,,Het is een oud ideaal van mij; de skivereniging als paraplufederatie voor de andere kleine wintersportbonden. De NSV heeft een uitstekend professioneel apparaat. NOC-NSF is er een groot voorstander van. Administratief zouden zij veel werk kunnen overnemen. Nu moeten wij het doen met zes amateurbestuurders.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden