'Het ijs vliegt je om de oren'

Tegen het geweld van de BAM-schaatsers is nauwelijks iemand bestand

Als tijdens de eerste schaatsmarathon van het seizoen in Amsterdam het harde fluitsignaal van coach Jillert Anema klinkt, weet het hele peloton hoe laat het is. "Je hoort hem op zijn vingers fluiten, en dan weet je gewoon: prepare to die. Vanaf dat moment gaan die jongens van BAM er vandoor", vertelt Pieter Overmars. Hij rijdt voor Team Haven Amsterdam, een semi-professionele schaatsploeg met overwegend studenten en net afgestudeerden.

"Als die gasten écht gaan rijden, vliegt het ijs om je horen, en gaan er bijna altijd jongens in de kussens. De snelheid wordt enorm opgevoerd. Dat is wel echt een vette ervaring", aldus de 27-jarige aardrijkskundeleraar en student antropologie zaterdagavond.

Overmars eet vlak na de wedstrijd met een trotse glimlach op zijn gezicht een boterham in het speciaal voor de eerste Marathon Cup ingerichte clubhuis van Team Haven Amsterdam bij de beroemde Jaap Edenbaan. De Eindhovenaar, voor het derde jaar A-rijder, heeft reden om trots te zijn: hij liet zich in de door Arjan Stroetinga gewonnen wedstrijd van voren zien en kon de tempoversnelling van de machtige BAM-groep aardig verwerken.

De rijders van BAM - onder wie jongens als Jorrit Bergsma, die de marathons beschouwen als training voor de Olympische Spelen van Sotsji - hebben een duidelijke voorsprong op de meeste andere schaatsers in het peloton. "Als je dat op een 1500 meter zou uitdrukken, dan kunnen zij 1.50 rijden. En ik zou dan bijvoorbeeld 1.55 kunnen rijden. Daar zit dus een gat", legt Overmars uit.

Dat verschil valt te begrijpen als je het trainingsschema van BAM vergelijkt met dat van andere teams. Waar de schaatsers van Team Haven Amsterdam bijvoorbeeld achttien uur per week trainen en daarnaast studeren of werken, staan de rijders van BAM fulltime op het ijs.

"Zij trainen nog harder dan Sven Kramer, en ze rijden hem er ook af op de 10 kilometer", zegt Overmars. Hij beschouwt de ploeg van Anema als de absolute wereldtop: "Zij gaan straks in Sotsji gewoon winnen, denk ik."

Het succes van de BAM-ploeg en de olympische ambities worden voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door de sponsoren. Waar andere ploegen in tijden van crisis de grootste moeite moeten doen om een hoofdsponsor aan zich te binden, krijgen de schaatsers van BAM een inkomen, de gelegenheid om fulltime te trainen, en om drie of vier keer per jaar op trainingskamp te gaan.

Team Haven Amsterdam, voortgekomen uit schaatsvereniging SKITS, kan zich die luxe, net als de meeste andere teams in het peloton, niet veroorloven. "Ik weet niet wat BAM binnenkrijgt, maar we spreken over factor 6 of zo, als je het met ons vergelijkt. Het verschil is groot", vertelt Niels Veenman, voormalig teammanager en huidig hoofd financiën bij Team Haven Amsterdam. "Je moet het natuurlijk altijd zelf doen, maar dat maakt het voor die ploeg wel gemakkelijker."

Veenman erkent dat met name in de laatste jaren sponsorinkomsten een constante bron van zorgen zijn geweest. "Er zijn veel ploegen die het vorig jaar heel moeilijk hebben gehad, waaronder wij. Maar wij hebben een stapje kunnen maken", aldus Veenman. Vorig jaar werd het sponsorcontract met de Amsterdamse haven gesloten, en met die steun kan de ploeg blijven meedraaien op topniveau.

Dat betekent nog altijd wel dat Overmars naast zijn studie en het trainen moet blijven werken als leraar om bij te verdienen. De BAM-jongens zal hij niet snel verslaan. Overmars, met ontzag voor zijn snellere tegenstanders: "Ik voel me niet bezwaard om te zeggen dat zij beter zijn dan ik. Ik zal mijn kleinkinderen nog vertellen dat ik met die jongens meereed."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden