Het ijs is dik genoeg: eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

Competitieleider marathon van de KNSB Willem Hut (R) meet met Jaap in 't Veld de ijsdikte voor de eerste schaatsmarathon op natuurijs bij schaatsclub IJSCH in Haaksbergen. Beeld ANP

Haaksbergen strijkt met de eer. In deze Twentse plaats houdt schaats- en skeelerclub de eerste marathon op natuurijs van deze winter. 

Competitieleider marathon Willem Hut van schaatsbond KNSB keurde de baan in de Overijsselse plaats dinsdag goed. Het ijs had op alle plekken de vereiste dikte van minstens 3 centimeter.

Haaksbergen doet bijna elke winter mee in de strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs. Het is sinds het jaar 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint. De ijsclub troefde de gezamenlijke verenigingen STG RijnIJssel en Thialf uit Arnhem af. Daar was de ijsvloer op de baan in sportpark 't Cranevelt ook goeddeels in orde, maar Hut vond de kwaliteit in Haaksbergen beter. De keurmeester constateerde bij de meting problemen in één bocht. Arnhem mag donderdag wel de tweede marathon organiseren.

Eén bocht

De strijd om de eerste marathon op natuurijs leidt jaarlijks tot overwerk bij ijsclubs, die met man en macht dag en nacht doorwerken een ijsvloer van de juiste dikte te kweken. Dezer dagen aasden vier clubs op de primeur, die altijd veel aandacht van de media trekt. Behalve Haaksbergen en Arnhem waren dat ook Veenoord in Drenthe en Noordlaren in Groningen.

In Veenoord en Noordlaren heeft het ijs te veel te lijden onder de zon, meldde Hut in Arnhem aan de verzamelde pers. “Het ijs in Haaksbergen is goedgekeurd, hier in Arnhem konden we in één bocht niet goed meten. Maar chapeau voor alle verenigingen, want ze hebben allemaal hun best gedaan.”

Vaarverbod

Het blijft naar verwachting nog tot en met het einde van deze week vriezen. Om die reden heeft de Amsterdamse waterbeheerder Waternet besloten om delen van de grachten voor vaarverkeer af te sluiten. Daarnaast gaat een deel van de sluizen, gemalen en noodkeringen dicht waardoor het water minder snel stroomt. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het dunne laagje ijs op de grachten kan groeien en schaatspret in de Amsterdamse binnenstad mogelijk wordt. De laatste keer dat Amsterdammers door de binnenstad konden schaatsen was in 2012.

Lees ook:

Het ijs op meren, vijvers en plassen is onbetrouwbaar, waarschuwt de KNSB. Toch binden Groningers de ijzers onder op het Paterswoldsemeer.

Wat doe je met een konikpaard dat door de strenge winterkou vergaat van de honger? Staatsbosbeheer schiet het af. Tot grote ontsteltenis van actievoerders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden