Het ideale onthaastingshutje ligt voor velen nog steeds in West-Europa.

Sinds beleggers in aandelen van een koude kermis zijn thuisgekomen ende rente op spaarrekeningen nog net niet nihil is, steken velen hetvermogen in onroerend goed. Vooral de vakantieperiode grijpen mensen aanom zich eens goed te oriënteren op land en regio.

door Ilse Kuiper

Sommigen vallen tijdens zo'n reis als een blok voor een bepaaldestreek. Ook al rijzen de prijzen van de woningen de pan uit: daar moet perse iets worden gekocht. Voor deze kopers geldt: wacht nog even en ga ookeens in een ander jaargetijde kijken. Is het er in de herfst en winter ooknog leuk?

Andere kopers kiezen weloverwogen een streek waar de prijzen nogaantrekkelijk zijn. Die groepen komen veelal terecht aan de Turkse Rivièraof in een land als Kroatië. Voor rond de 100000 kun je hier nog eengoed geoutilleerde tweede woning kopen, als je wilt met uitzicht op zee.Ook Tsjechië en Hongarije zijn populair, vanwege de lage prijzen.

Toch kiezen veel mensen nog steeds voor zekerheid: een tweede huis ineen West-Europees land. Op het Franse (of Portugese) platteland kun je voorhetzelfde bedrag een leuke Grange kopen desgewenst compleet met enkelehectares grond. Toscane is veel duurder. Het Spaanse onroerend goed is deafgelopen jaren enorm in prijs gestegen en bevindt zich nu rond de top.

Wie op zoek is naar een tweede woning in het buitenland kan grofweg tweewegen bewandelen: de 'ruwe' weg op speurtocht naar een zelfstandige woningof appartement of de geplaveide weg naar een woning op een park. Wie kiestvoor een avontuurlijke speurtocht, kan deze alleen ondernemen. Je bent danrelatief goedkoop uit, maar loopt ook meer risico. Ook al koop je een huisbinnen de Europese Unie: fiscaal en financieel zijn dit soort transactiesnog lang niet geharmoniseerd. Ieder land heeft bovendien nog zijn eigengewoonten en gebruiken en die kunnen sterk verschillen van Nederland.

Zelfstandige kopers doen er goed aan om een erkend makelaarskantoor (bijvoorkeur met Nederlands sprekend personeel) in te schakelen. In Spanje zijndeze bijvoorbeeld aangesloten bij de AEGI (www.aegi.org) of CGCAFE(www.cgcafe.org). Italiaanse makelaars kunnen zijn aangesloten bij de FIMAA(Federazione Italiana Mediatori Agenti d' Affari, www.fimaa.it) of de AICI(Italian Association of Real Estate Agents, www.aici.it). Voor meerinformatie over erkende of Nederlandse makelaars in het buitenland: benaderde NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars, www.nvm.nl).

De 'andere' financiële gebruiken beginnen al met het makelaarscourtage.Zo kan een Italiaanse makelaar zowel aan de koper als verkoper courtagevragen. Die is gerelateerd aan de koopprijs, en bedraagt tussen de twee endrie procent. Spreek af om de courtage pas te betalen als de geheletransactie is afgerond. Ook in Spanje is het makelaarscourtage veel hogerdan in Nederland (ongeveer zes procent). Maar het prettige van de Spaansemakelaarskantoren is dat ze de potentiële koper in een keer het helegewenste woningaanbod laten zien.

Koop je een woning in Spanje, dan is een eerste aanbetaling van tienprocent binnen tien dagen gestort op een Spaanse bankrekening verplicht.Je moet dus beschikken over contanten. Je kunt maximaal een hypotheek nementer hoogte van zestig tot zeventig procent van de getaxeerde waarde.Tenminste als je een hypotheek regelt via een Spaanse bank. Het isnatuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van de overwaarde van je huisin Nederland. Wie een huis koopt van buitenlanders die niet de eurohanteren - in de meeste gevallen zijn dat Engelsen - doet er goed aan omde Engelse ponden gelijk bij het tekenen van de overeenkomst bij de bankte reserveren door middel van een termijncontract. In de maanden tot deofficiële overdracht, en dat duurt ongeveer zes tot tien weken, kan er eenaanzienlijke fluctuatie in de valuta plaatsvinden.

Koop je een zelfstandige woning, dus niet in een park, houd dan rekeningmet allerlei obstakels. Stel dat er technisch of huishoudelijk iets mis is,bijvoorbeeld de boiler doet het niet of het elektra is uitgevallen, danmoet je te raden gaan bij de lokale klusjesman, als je die tenminste tepakken kunt krijgen. En als je wilt verhuren, moet je zelf achter een goedeverhuurorganisatie aan. In een park zijn al dat soort huishoudelijke zakencentraal geregeld, wel tegen forse betaling.

Een park is makkelijker, maar duurder. Technische en huishoudelijkemankementen worden geregeld door de servicedienst van het park. De verhuurkun je in handen geven van de parkorganisatie. Maar houd er rekening meedat van de bruto-huuropbrengst al snel tussen de twintig en 35 procentwordt ingehouden om de kosten te dekken. Het wonen op een park is veiliger,aan de andere kant is de sociale controle groter. Dat laatste kan zowel eenna- als een voordeel zijn. Koop je iets in een park let er dan op dat jevolledig eigenaar wordt, dus zowel van de opstal als van de grond.

Recreatiewoningen gebouwd in projectvorm worden meestal in fasengerealiseerd. Service-, beheer- en onderhoudskosten worden 'omgeslagen'over het aantal eigenaren. Ben je een van de eerste kopers in de eerstefase, wees dan attent op (schriftelijke) toezeggingen over derealiseerbaarheid van de volgende fasen. Hoe meer eigenaren, hoe minder debijkomende kosten bedragen.

Wat betekent een appartement in het buitenland fiscaal gezien? Een fijnaspect zijn de onbelaste huuropbrengsten. Dat kan lekker aantikken als jeeen appartement met zeezicht in Marbella in de zomermaanden voor 1000 europer week weet te verhuren. Het saldo van de waarde van het appartement(waarde minus openstaande hypotheek) valt in box III waarover 1,2 procentbelasting moet worden betaald. Onderhoudskosten zijn onder het nieuwebelastingstelsel niet langer aftrekbaar. Vergeet niet dat veel van dehuuropbrengsten worden opgesnoept door andere kosten, zoals de belastingin Nederland, de bemiddelingskosten voor de verhuurorganisatie en de vastelasten. Ook in Nederland onbekende belastingen kunnen in het buitenlandvoorkomen. Zo heeft Spanje zowel een vermogenswinstbelasting als eenvermogensbelasting (waarde woning) van tussen de 0,2 en 2,5 procent. Devermogenswinstbelasting, die een aflopende staffel kent, moet betaaldworden over de winst als het huis binnen een bepaald aantal jaren verkochtwordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden