'Het ideaal is dat er altijd ethisch wordt gehandeld'

Hoogleraar prijst beslissing Rabobank

KEES DE VRÉ

De Rabobank is met zijn opstelling tegen schaliegas zeker geen witte raaf in ondernemingsland, vindt de Groningse hoogleraar financiële ethiek Boudewijn de Bruin. "De ING bijvoorbeeld verwerpt kernenergie. Zo zijn er wel meer financiële instellingen die een stap in de goede richting zetten."

Wat is de goede richting?

"Het ideaal is dat er altijd ethisch wordt gehandeld. Zo ver zijn we nog niet, maar deze stap gaat er wel naar toe. Ik vind de beslissing van de Rabobank zeker te prijzen. Financiers blijven vaak buiten schot. Men spreekt toch vooral producenten aan op hun handelen."

Of de motivatie van de Rabobank nou puur zakelijk is of ook nog ideëel ingestoken, is volgens De Bruin niet van belang. "De consequentie van het beleid is dezelfde: geen geld voor de winning van schaliegas."

De Bruin stelt dat de Rabobank goed heeft nagedacht over deze stap. "De consument denkt al gauw dat ethisch ondernemen iets is als een goed doel nastreven naast de traditionele activiteiten. Waar het echt om gaat is dat ze hun kerntaken met zorg uitvoeren. Banken spelen een belangrijke rol in de economie. Als ze doen wat nodig is, zijn we een stuk verder. De Rabobank heeft de ethiek een rol gegeven in de alledaagse gang van zaken van de bank. Dat is mooi om te zien."

Dat de Rabobank niet beursgenoteerd is, zegt niet zoveel, denkt De Bruin. "Ook bij de Rabo gaat er wel eens wat mis en ook andere banken doen ethisch zaken. De Rabo is een agrarische bank. Die schaliegas-discussie raakt hun achterban. Daar komen ze voor op. Dat is een mooie rol.

Triodos Bank (als financier van vooral biologische boeren, red) doet dat ook, maar voor grote banken is het een stuk lastiger. Als ze de lat te hoog leggen, kunnen ze de ingelegde gelden niet kwijt."

De Bruin vindt niet dat sinds de bankencrisis van 2008 ethiek ineens een rol speelt. "Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat al sinds de 18de eeuw op de agenda. Ook bij banken. Sinds 2008 zie je dat specifieke zaken als de graaicultuur, de onduidelijke financiële producten, de handel met voorkennis meer aandacht trekken. Maar financiers worstelen al tijden met belangrijke ethische vragen. Het is niet altijd goudgerand."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden