Het huwelijk is juist een liefdesverbond

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van automatisch trouwen in algehele gemeenschap van goederen (Trouw, 6 november). Dat past in deze tijd. Als jong stel met trouwplannen stuiten ook wij soms op onbegrip bij vrienden en collega's. Dat we gaan trouwen, vinden sommigen al onverstandig. Ronduit naïef zijn we als we dat ook nog in gemeenschap van goederen willen doen. Zijn wij daarmee mensen die 'hun verantwoordelijkheid niet nemen' (Magda Berndsen, D66)? Volgens ons maakt dit initiatiefwetsvoorstel het huwelijk vooral tot een betekenisarm contract met ingebakken argwaan.

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel vinden dat te veel wordt getrouwd op roze wolken. Nu 37 procent van de huwelijken voortijdig strandt, geeft dat veel (financiële) problemen. De overheid zou daarom het bewustzijn voor de zakelijke kant van het huwelijk moeten vergroten.

Ook wij vinden dat wie vast wil houden aan zijn of haar economische zelfstandigheid zeker iets notarieel moet kunnen vastleggen. Maar dat je nu de notaris moet bezoeken als je in gemeenschap van goederen wilt trouwen, is een omkering van de zaken en een uitholling van het huwelijk.

Juist afhankelijkheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor elkaar zijn waarden die een huwelijk kunnen dragen. Met het initiatiefwetsvoorstel worden individualiteit en (financiële) zelfstandigheid overgewaardeerd, wat leidt tot een economische vorm van verantwoordelijkheid. Het huwelijk verwordt zo in feite tot een kapitalistisch contract dat berust op argwaan van twee mensen voor elkaar. Daarmee verdwijnt de ruimte voor wie het huwelijk in de eerste plaats ziet als een verbond van verantwoordelijke liefde en trouw.

Wij zijn ons bewust van de uitdagingen van een huwelijk. Het leven zal onaangename verrassingen brengen. Ongetwijfeld zal het op momenten zonder verliefde gevoelens moeten. Toch is juist de keuze van liefde een verantwoordelijke keuze. Je kiest er zo voor de ander altijd weer antwoord te geven. Dat antwoord is de ene keer bewondering, een andere keer oprechte verontwaardiging en vaak ook vergeving. In alle gevallen gaat het belang van de ander voorop. En de ander houdt jouw belangen hoog, hoe gebrekkig soms ook.

Liefde is in onze beleving geen naïef sentiment. Integendeel, het is een levenspraktijk die je moet leren. De keuze om die levenspraktijk te delen, is wat het betekent om te trouwen, volgens ons. En omdat we niet alleen de verantwoordelijkheid voor elkaar dragen, maar ook voor familie, vrienden, misschien kinderen, is dat een publieke zaak. Je moet dus inderdaad er contracten voor sluiten. Maar om dit te laten verschralen tot louter een economisch overeenkomst, is vooral een verschraling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden